Dublín, del 17 al 19 de novembre de 2017; dies 1 i 2 (de terres gironines a Dublín i visita a la capital d’Irlanda) (17 i 18 de novembre de 2017) (XII)

El 1358, la nau de la catedral es trobava parcialment en servei per a fins seculars, d'aquesta manera es va afegir una nova construcció per estendre l'àrea del cor antic uns 10 metres.
La catedral va ser suposadament el lloc de la coronació, el 1487, de Lambert Simnel, un nen pretendent que va intentar sense èxit enderrocar Enric VII d'Anglaterra, com a rei Eduard VI.
En 1493 es va fundar una l'escola de cant.

Reforma

El 1539 el rei Enric VIII va suprimir el Priorat de la catedral i el va convertir a un deà i capítol, i va treballar per assegurar la Christ Church d'acord amb la seva estructura de la nova església reformada. El seu successor, Eduard VI d'Anglaterra, el 1547, va aportar fons per a un augment de la dotació de personal de la catedral i de finançament anual real de l'escolania.
El rei Eduard VI, formalment suprimida la Catedral de Sant Patrici, el 25 d'abril de 1547, va fer traslladar la plata, joies i ornaments a la Christ Church. Aquest episodi va acabar amb un document de finals del regnat de la Reina Maria, una escriptura de data 27 d'abril de 1558, que comprèn la recepció per Thomas Leverous, deà, i el capítol de Sant Patrici, "de les mercaderies, mobles, instruments musicals, etc" que pertanyen a la Catedral, i que havien estat en possessió del deà i capítol de la Christ Church.
La reina Maria I d'Anglaterra i després Jaume I d'Anglaterra, també van augmentar la dotació de Christ Church. Mentrestant, el 1551, el servei diví va ser cantat per primera vegada a Irlanda en anglès en lloc del llatí. El 1560, es va llegir per primera vegada la Bíblia en anglès.

Regne d'Irlanda

Els fonaments de la nau, que descansen sobre la torba, van cedir el 1562, de manera que el mur sud i el sostre de volta de pedra es van esfondrar (el mur nord, que visiblement s'inclina, va sobreviure, i en gran part es remunta a 1230). Es van dur a terme diverses reparacions parcials, però la major part de la runa es va anivellar i els murs de la nova construcció es van aixecar sobre el runam mateix fins al 1871.
Al segle XVII, tant al parlament com els tribunals de justícia es va reunir en edificis construïts al costat de la Christ Church. El rei Jaume II va presidir l'obertura del Parlament en aquest lloc. No obstant això, el parlament i els tribunals de justícia foren traslladats a un altre lloc: els tribunals de justícia a la nova construcció de Four Courts i el parlament a la Casa Chichester a Hoggen Green (ara el College Green).
Entre 1829 i 1831 es van fer alguns treballs limitats però l'edifici, igual que el proper de Sant Patrici, es trobava en mal estat durant bona part del segle XIX.

Segles XIX i XX

La catedral va ser restaurada i reconstruïda des de 1871 fins al 1878 per George Edmund Street, amb el patrocini del distingit Henry Roe of Mount Anville. El gran cor del segle XIX va ser demolit i un nou extrem oriental va ser construït sobre la cripta original. Es va construir una nova seu pel capítol. La torre va ser reconstruïda. La galeria sud de la nau va ser també reconstruïda. Els arcbotants que s'agreguen són purament un element decoratiu. El pòrtic del nord es va eliminar. En aquest lloc s'hi va construir el baptisteri. Es va obrir un carrer entre la catedral i l'Aula del Sínode adjacent, es van aprofitar les últimes restes de l'Església de Sant Miquel, amb la torre campanar inclosa. La seu del sínode està unida a la catedral per la icònica passarel·la coberta. Henry Roe va gastar més de 230.000 lliures esterlines en el moment (més de 26 milions d'euros en termes del 2006). Algunes altres renovacions s'han dut a terme entre 1980 i 1982.
Paper actual
La Catedral de Christ Church és el centre de culte per a les diòcesis de l'Església d'Irlanda, i compta amb notables esdeveniments anuals com el Servei de Ciutadania. Com a catedral de la província del sud de l'Església unionista, també rep l'ordenació de sacerdots i la consagració dels bisbes.
Arquitectura

Impacte de la restauració del segle XIX

Després de l'àmplia renovació de l'època victoriana, que va permetre evitar l'ensorrament a causa de tenir l'estructura seriosament deteriorada, segueix sent difícil determinar quines parts de l'interior són genuïnament medievals i quines parts són de l'època victoriana. Les fotografies preses des de l'exterior mostren el caràcter extremadament intervencionista de la reconstrucció realitzada pels victorians. No obstant això, la Christ Church segueix sent una mostra fascinant de com l'arquistectura medieval ha permès sobreviure a la construcció.

Nau

La catedral conté la suposada tomba de Richard de Clare, noble medieval normand-gal·lès que van arribar a Irlanda, a petició del rei Diarmuid MacMorrough i l'arribada del qual va marcar l'inici de la participació anglesa a Irlanda. La tomba de la nau no és la de Strongbow, ja que se sap que la tomba original va ser destruïda fa segles. En el seu lloc s'hi va instal·lar una tomba medieval procedent d'una església de Drogheda per substituir la tomba destruïda de Strongbow. També està ben documentat que la tomba de Strongbow va ser utilitzada com a seu dels acords legals des del segle XVI fins al segle XVIII. Al costat de la tomba principal hi ha una tomba menor, que pot suggerir una figura femenina, però com que usa una cota de malla, ens pot fer pensar que és la d'un nen.

Durant un temps també hi havia "The Cat & The Rat", però actualment es poden veure a la cripta. (Continuarà)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Sud est asiàtic 2017: dia 6, tercer dia de visita al Parc Nacional de Mulu (Malàisia) (14 d’agost de 2017) (IX)

Porto, dia 3: visita per Porto i retorn a Catalunya (30 de novembre de 2014) (i III)