Sud est asiàtic 2017: dia 8, de Sepang (Malàisia) a Luang Prabang (Laos) (16 d’agost de 2017) (i III)

Souphanouvong o Sufanuvong- Va néixer a Luang Prabang el 13 de juliol de 1909, va morir a Vientiane, el 9 de gener de 1995. Fou un polític laosià; un dels "Tres Prínceps" (juntament amb els seus germanastres, el príncep Souvanna Phouma i el príncep Boun Oum de Champasak) que van representar respectivament les faccions polítiques comunista (provietnamita), neutralista i realista de Laos; i primer president de Laos des de desembre de 1975 fins a agost de 1991.
Principalment la vida dels habitants de Luang Prabang, com la majoria dels habitants de Laos, està regida pels principis de la religióbudista. Luang Prabang, és coneguda com la "ciutat dels mil temples", ja que té gran quantitat d'exemples d'art i arquitectura budista, igual que la capital laosiana, Vientiane. El Palau del Rei i el sepulcre de That Luang, són els edificis més interessants i emblemàtics de Laos. L'idioma lao, és la llengua més parlada a la ciutat. Els residents de Luang Prabang usen cinc tons: mitjà descendent ascendent, baix ascendent, mitjà, alt descendent i mig ascendent.
Luang Prabang va deixar de ser la capital de Laos l'any 1545, quan es va traslladar la capital a Vientiane, no obstant això, la ciutat va continuar sent el principal centre religiós i espiritual del país. Luang Prabang és el principal centre turístic de Laos, els carrers colonials, els edificis de model francès, barrejats amb més de 50 temples budistes, són el principal panorama de la ciutat. El temple considerat més bonic de Luang Prabang és Vat Xiengthong. Va ser construït l'any 1560 i està situat en l'extrem de la península que forma la confluència dels rius Mekong i el Nam Khan. No obstant això el temple més antic fou construït l'any 1513, i és anomenat Vat Visounarath. A 30 km de Luang Prabang es troben les cascades de Kuangsi.
Els temples de la ciutat de Luang Prabang, són considerats com els més bells del sud-est asiàtic, en l'actualitat es conserven aproximadament 50, dels quals destaquen per ser els més emblemàtics:
Temple Wat Xieng Thong- Va ser construït durant el segle XVI pel Rei Saysethathirath, és un gran exemple de l'arquitectura budista i potser, el temple més interessant de tota la ciutat. En el temple es troben, façanes daurades, teulada triplement solapada, murals de colors, i mosaics de cristalls, és considerat un dels més bells temples de tot el continent asiàtic. El temple, antigament, era usat per a cerimònies reals i en ell es troben els ossos del rei Sisavangvong.
Museu Nacional- Antigament era el Palau Real. Va ser construït entre 1904 i 1909, pel Rei Sisavangvong, és l'actual museu nacional. Entre els principals atractius de l'edifici, es troben antics objectes de la Família Real, fotografies, bells instruments de música, i regals a la nació Laosiana, fets per altres països. També es troben nombrosos objectes religiosos, i emmagatzema la història de Luang Prabangcom a capital de Laos. Es pot veure també l'anomenat Pha Bang (D'on prové el nom de la ciutat, Luang Prabang), que és un Budadempeus, fets de metalls preciosos. També es pot apreciar la sala del tron real.
Temple Wat Mai- Va ser construït l'any 1796, seguint el model tradicional laosià. A l'entrada del temple s'aprecien magnífics tallats de fusta i murals de làmines d'or pur. És principalment famosos per baixos relleus decorats, que expliquen una de les reencarnacions de Buda. En el temple es realitzen cerimònies de purificació, principalment la del Primai Lao el Prabang, on la imatge sagrada de Buda, és transportada des del Museu Nacional fins al temple.
Temple Wat Visoun- El rei Visounarath feu construir el temple l'any 1503, el nom del temple és en honor al seu nom. Té una bella i inusual stupa d'estranya forma esfèrica.
Des del 2 de desembre de 1995, la Unesco la va incloure a la seva llista de Patrimoni de la Humanitat, gràcies a la conservació d'una mescla tradicional laosiana, i de l'arquitectura colonial francesa. A la ciutat es troben més de 50 temples budistes, alguns construïts abans del colonialisme francès. Aquesta ciutat és un exemple de la fusió de l'arquitectura tradicional amb les estructures urbanes creades per les autoritats colonials europees als segles XIX i XX. El seu extraordinari paisatge urbà, molt ben conservat, il·lustra una etapa clau de la barreja de dues tradicions culturals diferents.

Atractius propers

Coves Pak Ou- Estan situades a poca distància de Luang Prabang, al riu Mekong. És un santuari subterrani cavat en un enorme precipici, on s'emmagatzemen més de 1000 estàtues de Buda, que han estat venerades durant segles. A les coves es realitzen processons i peregrinacions durant els grans festivals laosians.
Cataracta Tad Kouang Si- És una cascada, localitzada a escassos 30 km de Luang Prabang. És caracteritzat per la seva bella naturalesa, animals i flors, sense oblidar l'ambient tranquil que caracteritza a tot el país.
Temple Wat That Chomsi- Està localitzat al cor de Luang Prabang, a la part alta de la muntanya Phou Si, és una bella stupa construïda l'any 1804, durant el regnat d'Anourouth. És un dels principals símbols de transcendència espiritual de Laos. Des de l'alt, es pot contemplar els principals punts de Luang Prabang. Crida l'atenció la vista del Museu Nacional, i nombroses teulades de temples budistes, característics de la ciutat. També és impressionant veure, el sorprenent paisatge muntanyenc de la regió.” (Continuarà)
(La foto és de caixes de BeerLao)



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol