Visita al cor de Catalunya: Gósol i la Vall de la Vansa (del 26 al 28 de maig de 2017): dies 1 i 2; arribada a Gósol i visita a la Vall de la Vansa (26 i 27 de maig de 2017) (XI)
Usos medicinals
Principalment, i gràcies al seu contingut en marrubiína, és usada per tractar afeccions del
tracte respiratori superior i inferior, com tos seca, bronquitis o constipat
comú, grip, rinitis, sinusitis i asma, però també és usada en dispèpsies
hiposecretores (indigestió), flatulències o hipertensió arterial.
En l'ús tòpic també la trobem en la neteja i desinfecció de
ferides, cremades i ulceracions dèrmiques, tal com en col·liris, a causa del
seu contingut en tuyona i fenols, de propietats antisèptiques.
Mode d'administració
Es pot administrar en ús intern: infusions, xarops o tintura
1.
Infusions: (flors) 30
g/l, aplicada en forma de compreses o banys. Es preparen amb 2 grams de la
planta en 100 grams d'aigua, ingerides de dos a tres tasses diàries. Es
recomana beure una gran quantitat d'aigua durant el tractament per millorar els
efectes.
2.
Xarop: Es bull
una mica més de mig litre d'aigua i quan bull s'hi tiren unes tres culleradetes
de flors. Es deixa refredar i es filtra o es cola i se
li afegeix un quilo de sucre. Es remena diversos cops al dia, fins que
queda fet el xarop. Aquest es pren a cullerades soperes, una cada dues hores,
per combatre la bronquitis i facilitar l'expectoració.
3.
tintura (1:5): 50-100 gotes, una a tres cops
al dia. La proporció sol ser d'una part de planta per cinc d'alcohol, és a dir
1:5. Per realitzar-la col·loquem la planta dins un recipient i la cobrirem amb
alcohol. Mantindrem la mescla entre 10 i 40 dies removent lleugerament cada
dia. Després aboquem el líquid en un recipient sec i net, filtrant-ho amb una
gasa. S'ha de conservar en un lloc fresc i un màxim de 24 mesos. Aquest
preparat pot utilitzar-se externament o internament. En últim cas es pren en
forma de gotes i es dilueix en aigua, infusions o suc. A part de preparar-les amb alcohol, poden
fer-se també amb begudes alcohòliques, com vermut, ginebra, conyac o vodka, cosa que permet que tinguin millor gust. No
han de pendre's durant l'embaràs o en casos de problemes estomacals. A més a
més, s'ha de respectar la dosis recomanada per evitar possibles intoxicacions.
Accions
farmacològiques / propietats
Destaca especialment com a expectorant, antitussiu i antisèptic gràcies al seu contingut en marrubiína:
Expectorant
L'hisop actua directament sobre l'epiteli bronquial, exercint un
efecte irritant i augmentant la producció de secrecions bronquioalveolars.
L'oli essencial s'elimina per les mucoses, fluïdifica les secrecions, al mateix
temps que la seva acció estimulant afavoreix la seva expectoració, però en ser
lleugerament irritant, ha de reservar-se per a quan els fenòmens inflamatoris
han disminuït.
Antitussigen
L'hisop exerceix un efecte broncodilatador sobre el múscul llis
bronquial, inhibint d'aquesta manera el reflex de la tos.
A més a més, a dosis baixes es comporta com a antisèptic (a causa
del seu contingut en tuyona i fenols), aperitiu, digestiu, carminatiu, lleugerament hipotensor, antiasmàtic, antidepressiu, antinefrític, antisudorífer, astringent, bactericida, diürètic, per tractar inflamacions de vesícula biliar i vies urinàries,
laringitis, leucorrea, linfoadenitis i trastorns gàstrics…
Toxicitat
Tot i que no s'han descrit reaccions adverses a les dosis
terapèutiques recomanades, a altes dosis, en tractaments crònics o a individus
especialment sensibles poden produir reaccions adverses de caràcter neurològic
i psicològic, tals com convulsions i excitabilitat, a causa majoritàriament de
la presència de tuyona i cetona pinocanfè. A més a més, en algun casos poden
causar cirrosi hepàtica. Tot i això, la probabilitat d'intoxicació pel consum
d'infusions és molt baix. L'oli essencial pot produir dermatitis de contacte i reaccions al·lèrgiques (broncospasmes).
Contraindicacions
En general, no es recomana l'ús d'oli essencial de l'hisop a
persones amb hipersensibilitat a qualsevol component del medicament, així com a
qualsevol pacient durant un període llarg de temps o a dosis majors de les
recomanades a causa de la seva possible toxicitat. D'aquesta manera, tampoc es
recomana a pacients amb distonies neurovegetatives, gastritis, úlceres gastroduodenals, síndrome de l'intestí irritable,
colitis ulcerosa, malaltia de Crohn, hepatopaties, epilèpsia, Parkinson o altres malalties neurològiques.
Quant a nens, no s'ha estudiat la seva seguretat i eficàcia, i per
tant no se'n recomana el seu ús. En embaràs i lactància, s'han dut a terme
estudis sobre diverses espècies d'animals, utilitzant dosis superiors a les
humanes, sense que s'hagin registrat efectes embriotòxics o teratògens. Tot i això no s'han realitzat assajos clínics en humans, i per
tant el seu ús només s'accepta en cas d'absència d'alternatives terapèutiques
més segures.
El seu ús sembla ser compatible amb altres fàrmacs, ja que fins
ara no s'han descrit interaccions amb medicaments.
Altres usos: Cuina
La planta fresca és apreciada sense dessecar en gastronomia, combina amb quasi totes les herbes excepte amb farigola i sàlvia, ja que cobreix el seu gust i olor. Generalment s'utilitza fresc,
ja que cuit perd el seu sabor. Les fulles fresques o seques i les flors
s'afegeixen a sopes, estofats i embotits, i poden usar-se en petites quantitats per la seva intensitat per
condimentar amanides, verdures, marinades, caça i bolets, ja que tenen un sabor lleugerament amarg, causat pels tanins que contenen, i un intens aroma mentolat.
També els podem trobar en licors, i formen part de la fórmula de Chartreuse. Podem també obtindre
una essència per destil·lació de la planta fresca al vapor, així com ser
utilitzada en apicultura, produint una excel·lent mel rica en aroma.
Per si no n'hi hagués prou, les fulles fresques i seques poden
també ser utilitzades en saquets per repel·lir insectes i en aigua de
l'eixalavat de la roba.[8]
Història
La planta ha sigut usada des de l'antiguitat preclàssica; D'aquesta manera, ja apareix esmentada com a herba
aromàtica en el Tanaj herbaci, i en l'Evangeli. En tanta consideració es tenia a l'hisop gràcies als seus
múltiples usos medicinals, que es coneix d'una dita antiga que diu així: qui de
l'hisop conegui les virtuts, en sabrà masses.
Cultiu
És una espècie rústica, que resisteix bé les sequeres i tolera sòls tant argilosos sorrencs, com calcaris, sempre que estigui proveïda d'un bon drenatge. Precisa molt sol i un clima càlid.
Pot reproduir-se per llavor entre mitjans de tardor i principis de primavera (si es planta primer en test i es trasplanta després a uns 70 X
60 cm de distància entre les altres plantes), per simple divisió de mates
ja existents, o per estaques. Si se segueix aquesta última tècnica s'utilitzen
rames ja lignificades i amb diverses gemmes poc abans de la floració. Un cop les gemmes
exteriors hagin crescut, es poden trasplantar a la seva localització definitiva.
Si bé tota la planta és intensament aromàtica, es cultiva
preferentment en època de floració per aprofitar les inflorescències. En
condicions òptimes pot obtenir-se un cultiu a finals de primavera i una altra a principis de tardor.
Un cop tallades les tiges es col·loquen a dessecar en suspensió o en capes primes sobre
material que permeti el drenatge, en un lloc fresc, sec i ben ventilat, donant la volta al
material diversos cops. És preferible evitar el sol directe per minimitzar la
descoloració i l'oxidació dels components. Un cop seques, en uns sis dies, es desfullen o es
torcegen amb la tija. Si es vol conservar s'ha de fer en contenidors o estancs,
aguantant un màxim de 18 mesos.
Legislació
En no ser una planta d'elevada toxicitat i presentar una activitat mitjana o poc activa mostra un cert
marge de seguretat pel que fa a la dosi tòxica, de manera que no se n'explicita
cap legislació en concret, sinó que s'engloba en la plantes d'ús industrial,
farmacèutic o d'ús lliure tradicional, sempre les recomanacions respecte a les
dosis i metodologia recomanades per un professional.” (Continuarà)
(La imatge correspon als carrers de Gósol)
Comentaris