Visita pels Països Catalans: el País Valencià i Menorca (del 28 de desembre de 2016 al 4 de gener de 2017): redescobrint les cales de Menorca (3 de gener de 2017; dia 7) (i V)
Va rebre el títol de
basílica l'any 1953, concedit per Pius XII.
Aquest edifici gaudeix d'unes dimensions importants (45 m de longitud i 22 m
d'alçada), cosa fàcil d'apreciar des de l'exterior. Està format per una sola
nau coberta per una volta de creueria senzilla segmentada en 5
parts i que dóna lloc a les capelles laterals que es troben entre els contraforts.
Les capelles de l'Evangeli són més àmplies que les que es troben al costat de
l'Epístola. D'aquestes, destaca la capella de les Ànimes, d'estil barroc i del segle XVIII.
També s'ha conservat la porta gòtica lateral, o porta de la Llum, al mur sud;
hi destaca un fris esculpit entre el brancal i les arquivoltes,
que està tallat amb figures vegetals i animals. Té dos nivells de finestrals,
amb els superiors de perfil agut. La catedral es va construir utilitzant pedra calcària de Ciutadella, en carreus
d'aparell romà amb filades d'alçada regular i pedres de diferents alçàries. En
el seu origen, els contraforts estaven formats per dos cossos de diversa
altura, coberts per un sostre de dues aigües, que remataven amb un floró
escultural. La catedral tenia tres portes: la més gran al peu de la nau, la de
les Esquelles i la del Rellotge, davant de l'anterior. En el segle XVIII, sobre
el portal lateral es va aixecar un nou cos entre dos contraforts contigus,
rematat per una petita torre on més tard es posà el nou rellotge amb les seves
campanes. Darrere de l'altar major, es troba un absis de forma pentagonal als
costats del qual es troben el cor i la seu episcopal de marbre, beneïda per
Pius XII.”
Tot
xino-xano fem algunes compres per la ciutat i prenem una típica pomada (https://ca.wikipedia.org/wiki/Pomada_(beguda))
en una de les places. La pomada, segons la gran enciclopèdia que és viquipèdia
“La pomada o gin amb llimonada és una beguda típica de Menorca, que s'obté
mesclant gin de Menorca (Gin
Xoriguer) amb llimonada carbonatada. El seu origen se situa a les
darreres dècades del segle
XX. Existeix una altra versió de la beguda, que
s'elabora amb suc de llimona natural, aigua i sucre i se sol anomenar pomada
natural.
La pomada es beu molt freda, però sense
glaçons, durant els mesos de més calor, i és sempre present a les festes
patronals de tots els municipis de l'illa.
El terme gin amb llimonada s'utilitza només a Ciutadella, mentre que a la
resta de l'illa la beguda s'anomena pomada. Un altre nom que només rep a
Ciutadella és ginet, que en canvi en altres llocs
de l'illa, com Alaior, es refereix a una altra cosa: un ginet és un got de
gin, sense res afegit.
Una altra preparació similar a la pomada és
la pellofa, que consisteix a
afegir pell
de llimona -d'on li ve el nom- i un raig de sifó al gin”.
La
majoria de gent que sento pel carrer parla en català, i també és curiós
escoltar com la gent s’explica la vida, com transcorre la vida en aquesta illa,
o almenys, fer-se’n una petita idea. Però com que estem cansats, agafem el
cotxe i ens parem de nou al mateix restaurant del dia anterior, el Restaurant
Park a encarregar sopar. De nou, ens atenen d’allò més bé. Abans de marxar de
Ciutadella, però, hem entrat a una botiga de productes tradicionals i hem
comprat un parell de cerveses artesanes de l’illa, “Es Bagot” (http://birrapedia.com/cervezas/sa-bona-birra-es-bagot)
i “Sant Climent”, a més de formatge de l’illa. Després d’una reparadora dutxa
s’esdevé el moment d’anar a recollir el sopar i cruspir-nos-el: delicioses
pizzes i patates braves, que acompanyem amb les cerveses de l’illa. I poca cosa
més queda del darrer dia sencer en aquesta illeta, aquest tresor del
Mediterrani.
(La fotografia correspon a cala Macarelleta)
Comentaris