Visita pels Països Catalans: el País Valencià i Menorca (del 28 de desembre de 2016 al 4 de gener de 2017): redescobrint les cales de Menorca (3 de gener de 2017; dia 7) (i V)

Va rebre el títol de basílica l'any 1953, concedit per Pius XII. Aquest edifici gaudeix d'unes dimensions importants (45 m de longitud i 22 m d'alçada), cosa fàcil d'apreciar des de l'exterior. Està format per una sola nau coberta per una volta de creueria senzilla segmentada en 5 parts i que dóna lloc a les capelles laterals que es troben entre els contraforts. Les capelles de l'Evangeli són més àmplies que les que es troben al costat de l'Epístola. D'aquestes, destaca la capella de les Ànimes, d'estil barroc i del segle XVIII. També s'ha conservat la porta gòtica lateral, o porta de la Llum, al mur sud; hi destaca un fris esculpit entre el brancal i les arquivoltes, que està tallat amb figures vegetals i animals. Té dos nivells de finestrals, amb els superiors de perfil agut. La catedral es va construir utilitzant pedra calcària de Ciutadella, en carreus d'aparell romà amb filades d'alçada regular i pedres de diferents alçàries. En el seu origen, els contraforts estaven formats per dos cossos de diversa altura, coberts per un sostre de dues aigües, que remataven amb un floró escultural. La catedral tenia tres portes: la més gran al peu de la nau, la de les Esquelles i la del Rellotge, davant de l'anterior. En el segle XVIII, sobre el portal lateral es va aixecar un nou cos entre dos contraforts contigus, rematat per una petita torre on més tard es posà el nou rellotge amb les seves campanes. Darrere de l'altar major, es troba un absis de forma pentagonal als costats del qual es troben el cor i la seu episcopal de marbre, beneïda per Pius XII.”
Tot xino-xano fem algunes compres per la ciutat i prenem una típica pomada (https://ca.wikipedia.org/wiki/Pomada_(beguda)) en una de les places. La pomada, segons la gran enciclopèdia que és viquipèdia “La pomada o gin amb llimonada és una beguda típica de Menorca, que s'obté mesclant gin de Menorca (Gin Xoriguer) amb llimonada carbonatada. El seu origen se situa a les darreres dècades del segle XX. Existeix una altra versió de la beguda, que s'elabora amb suc de llimona natural, aigua i sucre i se sol anomenar pomada natural.
La pomada es beu molt freda, però sense glaçons, durant els mesos de més calor, i és sempre present a les festes patronals de tots els municipis de l'illa.
El terme gin amb llimonada s'utilitza només a Ciutadella, mentre que a la resta de l'illa la beguda s'anomena pomada. Un altre nom que només rep a Ciutadella és ginet, que en canvi en altres llocs de l'illa, com Alaior, es refereix a una altra cosa: un ginet és un got de gin, sense res afegit.
Una altra preparació similar a la pomada és la pellofa, que consisteix a afegir pell de llimona -d'on li ve el nom- i un raig de sifó al gin”.

La majoria de gent que sento pel carrer parla en català, i també és curiós escoltar com la gent s’explica la vida, com transcorre la vida en aquesta illa, o almenys, fer-se’n una petita idea. Però com que estem cansats, agafem el cotxe i ens parem de nou al mateix restaurant del dia anterior, el Restaurant Park a encarregar sopar. De nou, ens atenen d’allò més bé. Abans de marxar de Ciutadella, però, hem entrat a una botiga de productes tradicionals i hem comprat un parell de cerveses artesanes de l’illa, “Es Bagot” (http://birrapedia.com/cervezas/sa-bona-birra-es-bagot) i “Sant Climent”, a més de formatge de l’illa. Després d’una reparadora dutxa s’esdevé el moment d’anar a recollir el sopar i cruspir-nos-el: delicioses pizzes i patates braves, que acompanyem amb les cerveses de l’illa. I poca cosa més queda del darrer dia sencer en aquesta illeta, aquest tresor del Mediterrani.
(La fotografia correspon a cala Macarelleta)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol