Sud est asiàtic, del 9 al 30 d’agost de 2016: de visita per Kuala Lumpur (dia 7, 15 d’agost de 2016) (I)

Tot i que em vaig adormir aviat, suposo que el cansament acumulat m’ha passat factura. Dormo moltíssimes hores, però tot i això, sembla que no en tinc prou. Ni la xafogor intensa de l’habitació sense finestres m’ha fet despertar. Ens llevem i anem a esmorzar al mateix hostel. Un esmorzar ben senzill però que és suficient per agafar forces. El noi de l’alberg ens ajuda molt amablement a orientar-nos per la ciutat, la capital de Malàisia, Kuala Lumpur (https://www.lonelyplanet.com/malaysia/kuala-lumpur; http://www.kuala-lumpur.ws/; http://wikitravel.org/en/Kuala_Lumpur ). Tal i com s’explica a viquipèdia, (https://ca.wikipedia.org/wiki/Kuala_Lumpur; https://es.wikipedia.org/wiki/Kuala_Lumpur )“ Kuala Lumpur (Jawi:كوالا لمڤور; xinès: 吉隆坡; tàmil: கோலாலம்பூர்) és la capital legislativa de Malàisia i la ciutat més poblada del país. Situada al centre de l'estat de Selangor, a la costa centre-occidental de la Península de Malàisia, Kuala Lumpur és també un dels tres territoris federals malais.
Té una població d'1.627.172 habitants distribuïts en una superfície de 243,65 km ², i una àrea metropolitana de 7,2 milions d'habitants. En general, Kuala Lumpur és mundialment coneguda per ser el lloc on es troben les Torres Petronas, actualment els edificis bessons més alts del món i anteriorment els edificis més alts del món des del 1998 fins al 2003.
El terme municipal cobreix una àrea de 243,65 km ² i té una elevació mitjana de 21,95 msnm. La ciutat està situada al sud de la península de Malacca, a la vall Klang, que es troba entre les muntanyes Titiwangsa a l'est, diverses formacions muntanyoses menors al nord i al sud, i l'estret de Malacca a l'oest. Dos rius importants travessen la ciutat: el Klang i el Gombak, que hi conflueixen.
Està localitzada al centre del sultanat de Selangor, del qual des de 1974 està administrativament separada constituint un territori federal dependent del Govern Federal Malai.
Protegida a l'est per les muntanyes Titiwangsa i a l'oest per l'illa de Sumatra, Kuala Lumpur té durant tot l'any un clima equatorial, càlid i assolellat, amb abundants precipitacions, especialment durant el monsó. Les temperatures tendeixen a romandre constants, amb fluctuacions entre temperatures màximes d'entre 30 °C i 33 °C i mínimes per sobre dels 20 °C. Referent a les precipitacions, la mitjana anual està sobre els 2.250 mm, juny i juliol són mesos relativament secs, però tot i així les pluges són superiors a 125 mm en aquests mesos.
Les inundacions són un fenomen freqüent a Kuala Lumpur, on hi ha fortes pluges (monsó), especialment en el centre de la ciutat i altres zones de poca altitud. Les partícules de pols, procedents dels incendis forestals de la propera Sumatra, són una de les principals fonts de contaminació a la ciutat, al costat de les emissions dels vehicles de motor i els treballs de construcció.

La població total estimada de Kuala Lumpur a 2010 era d'1,6 milions d'habitants. Té una densitat de població de 6.696 habitants per quilòmetre quadrat i és el districte administratiu més densament poblat de Malàisia. Amb una àrea metropolitana estimada en 7,2 milions d'habitants el 2010, pot ser considerada la ciutat principal del país. La contínua caiguda de l'índex de natalitat de Kuala Lumpur ha provocat el descens, per tant, de la proporció de joves menors de 15 anys, passant de representar el 33% en 1980 al 27% en 2000. D'altra banda, l'edat laboral del grup comprès entre els 15-59 anys ha incrementat: un 63% el 1980 i un 67% el 2000. El grup més ancià, conformat per individus de 60 anys en endavant, s'ha incrementat a un 6% el 2000, quan el 1980 representaven el 4%. (continuarà)
(La imatge és de les Torres Petronas)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"