Sud est asiàtic, del 9 al 30 d’agost de 2016: descobrint Cameron Highlands , de bell nou (dia 5, 12 d’agost de 2016) (I)
Tot
i el cansament acumulat del dia anterior, la veritat és que em costa tenir un
son sostingut. Em desvetllo en alguns moments, però finalment, aconsegueixo
agafar el son. La veritat és que no fa pas gaire calor a les Cameron Highlands.
Quan sona el despertador ja fa una estoneta que tinc un ull obert. Esmorzem a
l’habitació mateix amb les coses que vam comprar el dia anterior i quan
s’esdevé l’hora, baixem cap a recepció, a on no triga en arribar en Selvam, el
senyor que avui serà el nostre guia i que ens ve a recollir amb un Land Rover.
Recollim més gent fins a acabar essent 8 persones. La primera parada que fem és
en una granja de papallones, a on de nou, no entrem, sinó que ens quedem
passejant pels voltants, ja sigui observant cactus o els nous hotels; esperem
fins que la gent que ve amb nosaltres acaba la visita. Passem per davant de
camps de golf, que daten de l’època dels anglesos i a on encara a dia d’avui hi
van a jugar a aquest esport. Tot seguit,
ens enfilem de nou al cotxe i per la concorreguda carretera, anem de nou a les
plantacions de te vistes el dia anterior. El nou guia, amb un molt bon anglès,
ens conta encara moltes més coses. Ens conta que el te en realitat no és un
arbust, sinó un arbre, que sinó és tallés pot arribar a assolir alçades de
gairebé sis metres (algun arbre acabarem veient!). Els arbustos de te tenen una
vida mitja de 100 anys, i els que hi ha en l’actualitat en tenen ja cap a 80,
ja que la fàbrica i la plantació de te van ser fundades per allà el 1929. A la
plantació ja hi ha nous arbustos, ja que es van anticipant a la seva vida útil.
Cada 4 mesos els tallen totes les fulles i esperen un parell de mesos per tal
que tornin a rebrotar amb molta més forca. En aquesta zona, el te que hi ha és
el te negre. Ens torna a explicar que la majoria de gent que hi treballa són de
l’Índia, Nepal, Bangladesh o Sri Lanka i que cobren uns 1200 ringgits, la moneda local, que és molt poc. La majoria
de gent viu a la pròpia plantació, ja hi ha cases, així com alguna botiga,
escola i tres tipus diferents de lloc de culte: mesquita, temple hinduista i
una església cristiana. Les plantes de te que hi ha en aquests verals van ser
portades de Sri Lanka i abans de transplantar-les, es cultiven en cultiu hidropònic.
Tot passejant enmig dels arbustos també podem veure alguna flor de te, i ens
explica que el fruit té com una consistència gelatinosa. El te és pel consum
local i de nou ens explica que cal trencar-lo per tal que s’alliberin els enzims
que permetran l’obtenció dels aromes, abans d’assecar la fulla. Durant la
selecció de les fulles ja trossejades, les que són més grans són per fer tes de
bossa, mentre que les més petites són per fer bosses de te.
Després de la completa
explicació ja enfilem cap a la muntanya de Brinchang (https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Batu_Brinchang) , a més de 2000 metres d’alçada.
De camí, passem per més plantacions de te i la carretera costeruda, a on trobem
molt de trànsit rodat i gent pujant a peu. I és que per la zona hi ha una sèrie
de rutes de trekking que permeten pujar a aquesta muntanya i conèixer també
d’altres camins. Un cop a dalt, anem directes a un mirador, però la veritat és
que està ben ennuvolat i no es divisa res. Allí, hem d’esperar a alguns dels
nois que fan el tour, que van a la
seva i fins i tot volen que el guia també porti a un amic seu que fa “postureo”
amb ells. En Selvam diu que són musulmans rics que vénen de fora i que no li
agraden gaire. Retornem al cotxe i ens parem una miqueta més enllà, a on el
guia ens explica coses sobre la flora. Hi ha grans falgueres, de més de 20
metres d’alçada i moltes espècies diferents, com també hi ha moltes espècies de
flors carnívores (https://en.wikipedia.org/wiki/Pitcher_plant; https://en.wikipedia.org/wiki/Nepenthes) . Es veu que tenen tota
la zona del voltant com amb gust de mel i els insectes s’hi senten atrets, però
cauen a l’interior del con, queden atrapats i els enzims digestius els desfan,
de manera que esdevenen aliment per a la planta. Són plantes anuals i la flor
dura uns quants dies. En veiem algunes que encara no s’han obert, d’altres ja
obertes i algunes ja marcides. A Borneo hi ha plantes carnívores gegants que
fins i tot s’empassen insectes grans i petits mamífers. Només poden viure en
determinades humitats i temperatures, ja que sinó els enzims es desnaturalitzen.
En distingim algunes espècies i també ens encantem amb les molses. També podem
observar gerds salvatges. També veiem alguna orquídia que encara no ha florit. La
propera parada és el “Mossy Forest” (http://www.ecocameron.com/the-mossy-forest-of-gunung-brinchang.html) un bosc humit i cobert de
molsa, amb boira pixanera permanent. Els nois musulmans es canvien i es posen
una nova samarreta de marca per no sortir igual en totes les fotografies! Tot
seguit, resseguim el camí marcat de fusta per dins del bosc, que sembla un bosc
encantat, màgic, a on de cada racó ple de molsa sembla que n’hagi de sortir un
follet o una fada. (continuarà)
(La imatge correspon al Mossy Forest)
Comentaris