Sud est asiàtic, del 9 al 30 d’agost de 2016: descobrint Cameron Highlands (dia 4, 12 d’agost de 2016) (VII)
Composició química
·
La fulla sense fermentar
té: el 15-20% de proteïnes; el
5% de glúcids; aminoàcids (3% de teïna), àcid
ascòrbic, vitamines del grup B i bases puríniques, principalment: cafeïna (2-4%) i heteròsids de grups hidroxil terpènics, alifàtics i aromàtics, el 20% de
compostosfenòlics,
segons l'edat i l'època de recol·lecció de la fulla.
·
Àcids fenòlics:
clorogènic i cafeic.
·
Alcaloides: cafeïna (1-5%) –és l'alcaloide principal del te, combinada
amb àcids orgànics i tanins–, teobromina (0,05%), teofil·lina i àcids gàlic,
oxàlic i boheic.
·
Flavonoides: O i C-heteròsids de flavonols, ECG i EGCG,
catecol, epicatecol, gal·locatecol; Proantocianidols: procianidols. (En una
tassa de te verd hi ha 300-400 mg de polifenols.)
·
Després de la fermentació: el
color de la infusió passa del groc pàl·lid al marró vermellós (per l'oxidació
de polifenols), es crea una olor clarament aromàtica per la formació de
productes volàtils:
·
Derivats cetònics per la degradació de carotens.
·
Hexenal per l'oxidació d'àcids grassos insaturats.
·
Heterocicles per l'oxidació i el reagrupament de
monoterpens.
·
Formació de benzotropolones: teaflavina i els seus
èsters (1-2%), teaflagalina i epiteaflagalina i derivats de l'oxidació i la
polimerització de teaflavines (10-20%).
·
A més el te conté sals
minerals de sodi, potassi i níquel.
Encara que també en conté de coure i ferro, silici, alumini, magnesi, fòsfor icalci, algunes perden la seva solubilitat amb
l'envelliment de les fulles.
Les fulles han estat utilitzades per la medicina
tradicional xinesa per a tractar l'asma (funciona com a broncodilatador), angines
de pit, malalties vasculars i arterials. És un estimulant
suau delsistema nerviós central:
augmenta la concentració i l'agilitat mental, perllonga l'estat de vigília i
provoca insomni. És astringent i en infusions poc concentrades pot ser útil per a
processos d'irritació d'estómac, mal de cap i processos febrils (actua com a
refrescant). Té una activitat antioxidant, antimutagènica i anticancerosa.
Probablement té ús en la prevenció de l'arteriosclerosi (en estudi).
En el sistema cardiovascular sembla disminuir els
nivells elevats de colesterol, per
això és útil en els processos de prevenció de l'arteriosclerosi. Els extractes
de te semblen tenir una activitat antibacteriana i s'han convertit en un camp
d'estudi interessant.
Efectes
secundaris[
A
dosis altes, estimula excessivament els centres respiratoris, vasomotors i el
nervi vague i produeix vasodilatació coronària (cronotropa +). A més, és
diürètic, hipotensor lleu, relaxa el múscul llis i augmenta el metabolisme basal i la lipòlisi.
Toxicitat
·
La seva toxicitat, quan se'n prenen dosis molt
altes, és per excitació del sistema nerviós central: extrasístoles,
convulsions, deliri, cefalàlgia, estrenyiment, insuficiència hepàtica i intestinal, insomni i excitació nerviosa.
·
Segons Tyler, hi ha proves que indiquen que els
tanins condensats catequina de te estan vinculats amb les altes taxes de càncer
d'esòfag,
sobretot en àmbits on es consumeix molt de te. També s'indica que aquests
efectes es poden evitar afegint-hi llet, que lliga els tanins i n'impedeix els
efectes nocius
·
En els éssers humans, la cafeïna, la
1,3,7-trimetilxantina, és desmetilada en tres metabòlits principals: la
teofil·lina, la teobromina, i la paraxantina; cadascuna amb diferents utilitats
farmacològiques ja indicades, però amb l'inconvenient que, a 100 mg, la
teobromina és fetotòxica, Segons informes, una dosi de 10.000 mg pot ser
mortal en les persones, i a partir de 1000 mg, causa mal de cap, nàusees,
insomni, inquietud, excitació, deliri lleu, tremolor muscular, taquicàrdia i
extrasístoles. (continuarà)
(La imatge és d'un paisatge de Cameron Highlands)
Comentaris