Sud est asiàtic, del 9 al 30 d’agost de 2016: descobrint Cameron Highlands (dia 4, 12 d’agost de 2016) (i IX)
·
Fabricació de fluor de te, per a prevenir
l'aparició de càries a la dentadura.
·
A més de la presentació en bosses per a infusió, el
te es pot trobar en preparats comprimits o càpsules.
·
Per a teràpies de naturopatia i bellesa, es
preparen mascaretes i banys de te per a combatre pells seques, dermatitis i
processos de l'envelliment.
El te s'ha utilitzat des de l'antiguitat en l'Extrem Orient, i és una de les 50 plantes més
utilitzades en la medicina tradicional xinesa. Aquesta llarga tradició oriental
amb aquesta planta, fa que s'hagin desenvolupat moltes cerimònies i rituals
propis, com ara la cerimònia del te. El consum de te es va estendre per Europa a partir del segle XVII. Actualment és la beguda més
consumida en el món, per davant fins i tot del cafè i depenent del territori, es pot trobar diferents maneres de
preparar el te, variant així les seves propietats segons la manera de
preparar-lo.
·
El primer a patentar una bosseta de te fou Thomas Lipton.
·
El consum de te gelat va ser introduït a la Fira
Mundial de 1904 en Saint Louis per Richard Blechynden, que no aconseguia vendre
el te a causa de la calor i el va barrejar amb gel.
·
Diferents activitats i qüestions polítiques sobre
el te com el motí del te a Boston van provocar l'inici de la guerra d'independència dels Estats Units.”
Tot
seguit, entrem a veure una petita exposició, a on es conten els orígens
britànics de la fàbrica a on estem, per allà als anys 20 del segle XX. També veiem
un vídeo, mig promocional, mig didàctic, sobre la fàbrica de te i em quedo, entre
problemes coronaris. També en crida l’atenció que fertilitzen i tiren
insecticides als camps amb avionetes. Seguidament, comprem alguns tes a la
botiga i anem a espera per marxar. Ho
fem durant una bona estona i acabem canviant de conductor. Ens esperem i al
final acabem essent 13 al Land Rover, molt ben decorat, però anem molt estrets
a la part de darrera. La següent parada la fem en una “granja” de papallones.
No hi entrem, ja que s’ha de pagar i a
més, és un lloc molt artificial, a on després usen les papallones per
dissecar-les. Optem, mentrestant, per fer un “white cofffee”, un cafè típic de
la zona, molt dolç i semblant a un capuccino. Mentre ens esperem, parlem amb el
guia, un senyor sense gaires trets físics malaisis que ens conta que el nom de
“Cameron Highlands” prové de l’ocupació anglesa. Abans, sota ocupació japonesa,
ja no recorda ni quin nom tenia, i abans segurament devia tenir un nom aborigen
que ni recorda. També ens pregunta d’on venim i ens conta que ell ha viatjat a
Finlàndia, ja que hi té un fill estudiant enginyeria mecànica. Ens diu que quan
torni, si vol, es pot fer càrrec d’una botiga. Finalment quan ja arriba la
resta de gent, reemprenem la marxa i ens parem a una fàbrica intensiva de
maduixes; les fan créixer en taulons i a tot drap. Fem temps mentre la resta de
passatge s’entreté i quan ens reunim tots de nou, ja no pararem fins a arribar
a Tanah Rata. El conductor va molt ràpid, però hem d’endevinar la velocitat, ja
que el velocímetre ni funciona! Un cop a lloc, anem a reservar, amb penes i
treballs, un tour pel dia següent.
Ens costa una mica, ja que la majoria estan ja plens, però finalment, ho
aconseguim. Després de retorna a l’hotel
i fer una reparadora dutxa, tornem cap a la zona més cèntrica a sopar. Abans, però
ens trobem amb una parella de bascos molt simpàtics que ens pregunten les
nostres impressions sobres el lloc. Repetim sopar al Jasmine, però anem és tard
que el dia anterior i com que ja han tancat cuina, no ens volen servir postres.
I com que durant la tarda ha plogut (ens ha enganxat un xic la tempesta de camí
a les terrasses de te), internet ha deixat de funcionar. Sortim de
l’establiment i anem a un parell de supermercats a proveir-nos de queviures per
esmorzar i fer el toc a l’hotel. I després
del sopar “incomplet” i la compra “exprés” anem a fer una cervesa “Tiger” a
l’únic pub que trobem obert, el Travellers (http://www.chtravellersinn.com/
), i això que només són les 21.30h!), a
on hi ha bastants estrangers, i seguidament, ja enfilem el costerut camí que
ens mena a l’hotel per anar a descansar unes quantes horetes...
(La fotografia correspon a l'interior d'una flor de rafflesia)
Comentaris