Sud est asiàtic, del 9 al 30 d’agost de 2016: descobrint Cameron Highlands (dia 4, 12 d’agost de 2016) (V)
S'ha
trobat que el gingebre és beneficiós per a la reducció de l'agregació
plaquetària, que pot portar a la degradació de les artèries coronàries. El
gingebre ha mostrat ser antihipercolesterolèmic. També es va demostrar que el
gingebre inhibeix la biosíntesi de colesterol en el fetge.
El
gingebre té propietats antioxidants.
Antigament,
també s'utilitzava el gingebre per als refredats i, en l'actualitat, es fa en
països com la Xina o Birmània. En d'altres com Indonèsia, s'utilitza
principalment per a prevenir i curar el reumatisme, i als Estats Units
s'utilitza per a evitar marejos i nàusees.
A més,
alguns investigadors han divulgat que el gingebre té propietats
antimutagèniques.
Els
pacients que prenen medicaments anticoagulants o aquells que tenen trastorns de
coagulació de sang, haurien de consultar el metge abans d'automedicar-se amb
gingebre. També haurien de fer-ho els pacients amb càlculs biliars.
El
gingebre pot ajudar a alleujar les nàusees de l'embaràs, però en quantitats
elevades, pot provocar l'avortament. Més
de 6 g poden accionar problemes gàstrics (interfereix en la digestió del ferro i les vitamines liposolubles) i possibles úlceres.
En
alguns casos, s'han descrit algunes reaccions adverses com dermatitis a les mans,
però només en persones amb la pell sensible.
Els
símptomes d'una sobredosi de gingebre poden incloure confusió, batecs
irregulars del cor i adormiment.
No es
pot prendre gingebre si es pren algun dels medicaments següents: medicació per
al cor, per al control dels nivells de glucosa en la sang (com per exemple, la
insulina), aspirina, antiinflamatoris no esteroides (com per exemple,
l'ibuprofè), o altres herbes antioxidants, ja que poden afectar la coagulació.
No és
recomanat l'ús del gingebre en nens menors de 6 anys.
Les
ambaixades comercials del rei persa Darios II (segle
V aC) van portar a Occident aquesta espècie, que ja era
molt utilitzada pels hindús. Els fenicis la portaren a la Mediterrània al segle
I, i va ser coneguda als antics Egipte, Grècia i Roma. Al segle II, el gingebre
apareix en una relació d'importacions fetes a Alexandria, procedents del mar
Roig, que estaven subjectes a drets de duana per Roma.
Després del pebre, el gingebre era la segona espècie en ordre de
preferència dels romans.
El
gingebre va arribar a França i Alemanya durant el segle
IX, i una mica més tard va arribar a Anglaterra, on al segle
XI era ja ben conegut. Els portuguesos el van
introduir a Àfrica, i els espanyols el van portar a les Antilles.
Els rizomes s'utilitzen en la majoria de les cuines de
tot el món mitjançant el menjar asiàtic, els rizomes tendres són sucosos i
carnosos amb un fort gust. S'acostuma a conservar-los en vinagre per menjar-los
com a aperitiu, o per a utilitzar-los com a ingredient de molts plats diversos.
Les arrels madures són fibroses i seques. El suc dels rizomes vells és
extremadament picant i, a vegades, s'utilitza com a espècie en la cuina xinesa
per a dissimular altres olors i gusts més forts, com el del marisc o de la carn
d'anyell. En la cuina occidental, el gingebre, sec o en pols, tradicionalment
s'utilitza tan sols en la preparació de dolços, com caramels o l'anomenat pa de gingebre.
El gingebre produeix penjolls de capolls blancs i
rosats que floreixen en flors grogues. A causa de l'adaptabilitat de la planta
i de la seva estètica, de vegades s'utilitza com a ornamentació al voltant de
cases de zones subtropicals.” (continuarà)
(La fotografia correspon a un camp de te a Cameron Highlands)
Comentaris