Mallorca, dies 3 (7 de desembre de 2017): volta per l’illa i retorn cap a casa (XI)
Mallorca té una àmplia xarxa de carreteres. Entre els anys 1965 i 2000 es van construir una sèrie d'autovies que comuniquen la
capital amb les principals localitats i comarques de l'illa. A més d'autovies,
disposa de nombroses vies secundàries de connexió intercomarcal i local, moltes
de les quals han estat rehabilitades i millorades en els últims anys.
L'illa posseeix dues xarxes de ferrocarrils:
·
La xarxa principal, operada avui en dia per
l'empresa pública Serveis Ferroviaris de Mallorca ha
suposat un ressorgiment en l'antiga xarxa de ferrocarrils explotada per FEVE fins al 1994, que va estar en el seu dia a punt de
desaparèixer. Les repetides peticions dels ciutadans mallorquins a les
autoritats van aconseguir que es tornés a apostar fermament pel transport
ferroviari. Des de llavors s'ha electrificat el tram Palma-Enllaç i actualment
es treballa en la progressiva reobertura de ramals tancats a la segona meitat
del segle XX. SFM també gestiona el Metro de Palma, obert el
2007 i que connecta el centre de la ciutat amb la Universitat de les Illes Balears.
·
El Ferrocarril de Sóller, construït el 1912 i que suposa un
atractiu turístic. Connecta el centre de Palma amb el municipi de Sóller.
Mallorca és l'únic territori insular espanyol que posseeix ferrocarril
interurbà.
El català és la llengua històrica i pròpia dels mallorquins. La
llengua catalana arriba a l'illa amb la Conquesta de Mallorca, comandada per Jaume I el 31 de desembre de 1229, i s'hi estén per mitjà dels
pagesos de l'Empordà i
el Rosselló que
la repoblen a partir de l'any 1236.
El català de Mallorca forma part del bloc
oriental,
concretament del dialecte balear (o català
insular) i el subdialecte mallorquí. Hi ha alguns parlars locals amb una personalitat prou acusada
com el pollencí
(https://ca.wikipedia.org/wiki/Pollenc%C3%AD ) o el solleric (https://ca.wikipedia.org/wiki/Solleric_(dialecte) ).
Arquitectura
·
El castell de Bellver és una de les figures arquitectòniques més representatives de l'illa, atès que és un dels
tres únics castells europeus de planta circular. Recentment s'han habilitat
les coves que hi havia al bosc que envolta el castell i al
qual pertanyen, i també es poden visitar.
·
La Catedral de Santa Maria de Palma, famosa perquè conté una de les rosasses més grans de l'estil gòtic llevantí, que ha arribat a ser coneguda per l'Ull del gòtic.
·
El Monestir de Lluc, lloc de pelegrinatge per excel·lència de l'illa per a visitar la Mare de Déu de Lluc (patrona de Mallorca).
·
El passeig de
Calvià, considerat com el pulmó verd del municipi, amb un recorregut de 32
quilòmetres.
·
El Castell de Bendinat, construït al segle XIX pel marquès de la Romana.
Gastronomia
Mallorca és una illa gran
dividida en tres parts: la serra de
Tramuntana, la serra de Llevant i la plana, enmig. El
conreu d'hortalisses i cereals i la cria de porcs a l'interior es complementa
amb la pesca de la costa. Les matances són molt importants a l'illa, perquè s'aprofita tot
el porc per a elaborar una bona varietat d'embotits i, per descomptat, per a fer
el saïm o llard de
l'ensaïmada. La gastronomia de l'illa es
basa, doncs, en el porc (també el bestiar oví i l'aviram), les hortalisses,
el peix i el marisc.
Un dels plats més populars és
el frit, que és una menja
composta de trossos fregits de carn, freixura, fetge i sang cuita de porc amb
patates i pebrot vermell. També cal esmentar les sopes (plat fet amb pa tallat a
llesquetes fines escaldat amb brou), el tombet (guisat de patates, pebrots vermells i albergínies amb salsa de
tomata), els escaldums (plat de carn, habitualment
d'aviram, amb patates, sofregit i una salsa), l'aguiat de pilotes i les albergínies
farcides. Hi ha diverses maneres de preparar l'arròs, però el més
típic és l'arròs brut (arròs guisat amb tallades
de carn, tords i esclata-sangs); també es fa l'arròs sec (un
plat molt semblant a la paella valenciana), l'arròs pobler (típic del municipi
de la Pobla). El pa amb oli, sopar habitual, és un dels plats més comuns de l'illa. L'embotit
també és un dels principals elements de la gastronomia de Mallorca: sobrassada, botifarró, camallot i blanquet, entre d'altres.
En àpats i trobades generalment
familiars és típic fer porcella rostida, amb patates tallades a cantons i
condimentades amb herbes. També és típic el be al forn i el peix al forn.
L'amanida d'estiu més típica és el trempó, i es fa amb tomata, ceba i pebrot tendre.
·
Rebosteria i
pastes
El dolç per excel·lència és l'ensaïmada, que se sol menjar per a esmorzar o berenar. També se'n
fan de grosses, en aquest cas poden ser llises o farcides de cabell d'àngel, crema, nata, xocolata, torró.
L'ensaïmada de tallades (amb sobrassada i carabassat per damunt) és típica pel temps de Carnestoltes, i la d'albercocs, a l'estiu. Per setmana santa són
essencials les panades, farcides de be o mussola, encara que la resta de l'any
solen ser també de porc amb pèsols i sobrassada. Poden estar fetes de pasta
dolça (típic de les classes altes de Palma) o salada, malgrat que són més
habituals les de pasta salada. També són típics els crespells i els rubiols, farcits tradicionalment
de brossat, de cabell d'àngel i de confitura i els sospiros a Manacor. Durant tot l'any és molt
habitual l'anomenada coca de verdura (feta de julivert, espinacs, bledes i tomata),
la coca de trempó o la coca
de pebrots torrats (pebrots
vermells escalivats), al costat dels cocarrois (panada en forma de cresta farcida de bleda,
coliflor, panses i pinyons).
·
Vins
En els darrers anys els vins
mallorquins han tingut bona acollida en altres parts dels Països Catalans,
Espanya i Europa. Mallorca té dues denominacions
d'origen, DO Binissalem i DO Pla i Llevant, i una indicació geogràfica, Vi de la Terra
Mallorca. Destaquen els vins elaborats amb les varietats
autòctones de raïm callet i manto negre, en el cas del vi negre, i amb les varietats moll (també anomenada premsal blanc o xarel·lo), giró ros o malvasia de Banyalbufar, en el cas del vi blanc.”
Recollim les
coses i el següent que fem és abandonar l’apartament i dirigir-nos a esmorzar a
un bar proper. La propietària ens diu si som catalans, ja que l’accent no li
sona de res. Esmorzem sota un bon sol i seguidament, ja pugem al cotxe per
continuar amb el periple per terres mallorquines. Avui decidim anar a visitar
el poble de Bunyola; tal dit, tal fet. Ens hi encaminem, i després de voltar
durant una bona estona, podem aparcar. Anem a passejar durant una estoneta pel
poble, ben endiumenjat. La vista també ens permet observar una bella estampa de
la serra de tramuntana i la quotidianitat de la vida en aquest poble. Hi ha
moltíssimes flors, que fan sembla que sigui fins i tot primavera. A viquipèdia
es conta el següent (https://ca.wikipedia.org/wiki/Bunyola ):” Bunyola és una vila i municipi mallorquí que es troba a
la serra
de Tramuntana cap al Raiguer. Confronta amb Valldemossa, Deià, Sóller, Escorca, Alaró, Santa
Maria del Camí, Marratxí i Palma. El patró de la vila és sant
Mateu i la festa major se celebra la
setmana del 21 de setembre. Els nuclis de població són Bunyola, Orient, Baix del Puig, la Coma, la
Font Seca i l'entitat
local menor de Palmanyola. La Guerra Civil
espanyola de Bunyola se
situa en l'any 1936,aquest municipi no tenia cap pes ni interès estratègic,
finalment la proximitat d'altres viles varen produir una sèrie d'accions
violentes i sangonoses. A partir del cop d'estat de
1936 començaren les detencions,primerament del batle Joan
Nadal i dels seus regidors. Varen demostrar poc afecte pel nou règim, això els
va suposar càstigs com ara beure oli de ricí, ser esclavitzats,a jurar la
bandera bicolor i desfilar amb l'exèrcit. Emili Darder,Llorenç Roses i Bernat
Marquès,importants propietaris de grans possessions coneguts pel seu
republicanisme progressista,varen ser detinguts i afusellats. Els dirigents del
cop d'Estat es varen apropiar dels seus materials,atemoriren el municipi molt
d'anys i encara aquesta por segueix vagant per Bunyola. El municipi de Sóller va participar amb els enfrontaments per
assegurar-se de tenir una tranquil·litat i una pau a les viles.Molts de
bunyolins i sollerics varen lluitar amb molta de força per obtenir una
serenitat a tots els habitants del seu entorn.
(Continuarà)
(La fotografia és del poble de Bunyola)
Comentaris