Visita pels Països Catalans: el País Valencià i Menorca (del 28 de desembre de 2016 al 4 de gener de 2017): visita a El Puig de Santa Maria, Almàssera, Alboraia i arribada a la Font d’en Carròs (29 de desembre de 2016; dia 2) (III)

Abans que res, però, anem a esmorzar en un bar que hi ha davant del monestir que va ordenar construir Jaume I el Conqueridor (https://ca.wikipedia.org/wiki/Jaume_el_Conqueridor), concretament el Monestir de Santa Maria del Puig, que tal i com s’explica a viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Monestir_de_Santa_Maria_del_Puig ) :” Monestir de Santa Maria del Puig o Reial Monestir dels Pares Mercedaris del Puig de Santa Maria és un convent mercedari al municipi del Puig, comarca de l'Horta Nord, País Valencià. Fundat per voluntat del rei En Jaume I el Conqueridor el 1240. La seua rellevància històrica ve pel fet que en 1237 sobre aquest lloc va lliurar-se la confrontació definitiva per la conquesta de València, la Batalla del Puig. La Mare de Déu del Puig va ser considerada durant segles com la patrona de Regne de València.
Tal com relata el Llibre dels Feyts al pujol enfront del qual es troba el monestir se situava el Castell d'Enesa, fortalesa musulmana clau en la conquesta de Balansiya (València). La conquesta d'aquest, envoltada d'una llegenda èpica i religiosa, van dur el rei a la voluntat de fundar un monestir precisament en aquest lloc, fent donació d'aquestes terres a Arnau de Cardona, mestre de l'Orde de la Mercè. D'aquesta fundació inicial que seria una senzilla capella de reconquesta no queda cap vestigi, a excepció de la portada de l'església actual, però que no està en la seua ubicació original.
El Puig també és conegut per l’Aplec que s’hi celebra anualment, que tal i com es detalla a viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Aplec_del_Puig ): “Des dels anys seixanta, el darrer diumenge d'octubre, l'Aplec del Puig reuneix els nacionalistes valencians d'arreu per celebrar una jornada festiva en un dels llocs amb més simbolisme i història del País Valencià, el municipi del Puig, a l'Horta Nord. Els actes s'inicien amb una marxa cívica que ix des de les torres dels Serrans de la ciutat de València i acaba a la població Santa maria del Puig, monestir des del qual Jaume I va conquerir el 1238 la capital per crear el nou regne. Des del matí i fins a la vesprada se succeeixen actes, parlaments i concerts.
Tot i que hi va haver un primer aplec precursor dels actuals el 20 de juny del 1915i una trobada regular a l'octubre (una processó civicocultural) convocada per l'associació Lo Rat Penat, és des dels anys 60 que se celebra, amb certa regularitat, amb un sentit de reivindicació política i no sols cultural.
Actualment hi ha dos actes polítics convocats de manera anual: el primer a l'esplanada del monestir de Santa Maria, on el Bloc Nacionalista Valencià, i ara també la coalició Compromís, s'hi troben i el segon al cim de la muntanyeta de la Patà organitzat per Esquerra Republicana del País Valencià i que havia estat organitzat tradicionalment pel PSAN. Des de l'any 2006 s'ha recuperat la dimensió religiosa de l'aplec mitjançant la celebració de la "missa per la pàtria, la pau i la justícia" en l'església del monestir, convocada pel Centre Pare Tosca.
A més dels parlaments polítics i de l'acte religiós, durant tot el dia hi ha activitats lúdiques i culturals, tallers per a la xicalla, actuacions de dolçainers i tabalers, i un àpat popular amb paella.
L’establiment està ple de gent i el noi ens atén en català, un fet que per sort, serà bastant habitual durant el dia d’avui. Esmorzem d’allò més bé i anem a fer una volta per fora el monestir, que encara conserva vestigis de l’original. A dins també hi ha un museu de la impremta. No hi entrem, ja que no tenim gaire temps i observem les belles vistes des del Puig; arribo a una bonica conclusió que som un poble mediterrani. Els tarongers, el color, la llum, etc. Abans d’abandonar el poble, passem un moment pel mercat del poble i comprem un parell de coses. (continuarà)
(La imatge correspon també a un panell que hi ha al monestir del Puig de Santa Maria)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"