Visita pels Països Catalans: el País Valencià i Menorca (del 28 de desembre de 2016 al 4 de gener de 2017): volta per la Font d’en Carròs (31 de desembre de 2016; dia 4) (I)

Avui matinem una miqueta menys que el dia anterior. Tot i això, ens llevem quan el dia ja és ben alt. Avui, últim dia de l’any, hi ha mercat a la Font d’en Carròs, però la veritat és que hi ha poca gent i molt poques parades. Després d’esmorzar una miqueta, anem a un dels supermercats del poble, que està ple a vessar, i comprem algunes coses pel sopar de cap d’any. Com que no tenim ganes de cuinar gaire, comprem alguns plats precuinats en una secció del propi establiment, ple de gent que espera també per comprar, sobretot, paella (http://www.recetapaellavalenciana.com/; https://ca.wikipedia.org/wiki/Paella_d'arr%C3%B2s) que acaben de fer. A part de raïm, comprem algunes altes coses i anem a deixar-ho a l’apartament. Agafem algunes coses per sopar i anem al castell de Rebollet, que queda al mateix poble. A viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Rebollet ) s’explica que: “El castell de Rebollet és un castell d'origen islàmic, dins del terme de la Font d'en Carròs, esmentat des dels terratrèmols del 1598, que Jaume I va donar en 1240 al noble d'origen germànic Francesc Carròs. En el terme municipal de la Font d'en Carròs, hi ha evidències notables d'assentaments humans de la cultura ibèrica i de l'època romana altoimperial, encara que l'origen de l'actual població és una alqueria musulmana que, juntament amb moltes altres d'esta zona, la majoria hui desaparegudes, depenien de la jurisdicció del Castell de Rebollet, i per tant la seua història va estar vinculada a la d'esta fortalesa. El seu topònim sembla provenir de la font que encara hui mana a la plaça del poble, i del cognom del seu primer senyor feudal.
Poc després de la conquesta de la ciutat de València, i en el curs d'una de les correria que els cavallers aragonesos feien en estes terres encara ocupades pels musulmans, el noble Pere Eiximen d'En Carròs (o Carroç) va conquerir el Castell de Rebollet en 1239. L'any següent Jaume I li va concedir la senyoria d'estes terres com a agraïment pels seus serveis. El títol va ser posteriorment elevat a baronia, i va ser comprat en 1383 per Ramon de Riusech, de la família Centelles, quedant així agregat a Oliva. A esta família va pertànyer fins que per matrimoni de Magdalena de Centelles, última descendent de la nissaga, amb Carles de Borja es va incorporar al ducat de Gandia. Finalment, en 1771 va passar al ducat d'Osuna fins a l'abolició de les senyories. La Font d'en Carròs va haver de ser una població de certa importància fins als començaments de l'Edat Moderna, i el seu valor estratègic queda demostrat per haver estat repoblat amb cristians en data tan primerenca com 1368, encara que la població musulmana es va mantenir fins a la seua expulsió el 1609, que unit al terratrèmol que va assolar la zona en 1598 va provocar el seu declivi demogràfic, del qual trigaria a recuperar-se.

El Castell de Rebollet es troba a 1,5 km al sud-est de la Font d'en Carròs, en direcció cap a la veïna Oliva. De la carretera que unix les dos localitats part un empinat camí asfaltat que arriba fins als peus de les muralles, en els voltants s'han construït recentment urbanitzacions residencials. La fortalesa s'ubicava, dominant la costa i la zona que vigilava, sobre un tossal allargat a 150 m d'altitud. El seu nom sembla provenir de l'existència als seus voltants d'un poblat, hui desaparegut, anomenat Rebollet, Reboylén o Rebola. (continuarà)
(La fotografia correspon al castell de Rebollet)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol