Praga, del 26 al 29 de maig de 2015: passeig per Praga i retorn a terres gironines (dia 4, 29 de maig de 2016) (I)

A la nit anterior vam acabar bevent algunes cerveses comprades a la botiga del costat del hostel, a més també de menjar una mena de galetes molt bones. Avui, quan ens llevem, és moment de recollir les coses i deixar les claus i les maletes per tal que ens les guardin mentre ens perdem unes hores més pels carrers de Praga. Anem a esmorzar al mateix lloc a on hem anat els dos dies anteriors i seguidament, ens perdem pels carrers de la ciutat, sense cap mena de rumb fix. Tornem al pont de Carles, anem a veure un mercat, ens trobem el rodatge d’un anunci, etc. Fem un cafè, entrem a botigues, en fi, fem de turistes. Busquem un bar a on vam anar al dia anterior amb el tour, però no ens en sortim i acabem entrant en un pub irlandès a fer una cervesa i dinar una miqueta. Darrera nostra entra un grup de gent d’un comiat de solter i fan un xic de xivarri, moment que aprofitem ja per marxar i passejar una mica més pels carrera assolellats de la ciutat, visitar mercats, etc. I quan ja no ho esperàvem, ja que sempre està molt ple, tenim l’oportunitat de veure en directe com funciona el famós rellotge de Praga, el precursor de la robòtica, per dir-ho d’alguna manera. Tal i com s’explica a viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Rellotge_Astron%C3%B2mic_de_Praga ): El rellotge astronòmic de Praga (txec Staroměstský orloj) és un rellotge astronòmic medieval localitzat a Praga, capital de la República Txeca, situat a https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/55/WMA_button2b.png/17px-WMA_button2b.png50° 5′ 13.23″ N, 14° 25′ 15.30″ E. El rellotge es troba a la paret sud de l'Ajuntament de la Ciutat Vella de Praga, i és una popular atracció turística. Els tres principals components del rellotge són els següents:
·         El quadrant astronòmic, que a més d'indicar les 24 hores del dia representa les posicions del sol i de la lluna al cel, a més d'altres detalls astronòmics.
·         Les figures animades, que inclouen "el passeig dels apòstols", un mecanisme de rellotgeria que mostra, quan el rellotge dóna les hores, les figures dels dotze apòstols.
·         El calendari circular, amb medallons que representen els mesos de l'any.

El quadrant astronòmic té forma d'astrolabi, instrument usat en l'astronomia medieval i en la navegació fins a la invenció del sextant. Hi té pintades representacions de la Terra i del cel, així com dels elements que l'envolten, especialment quatre components principals: l'anell zodiacal, l'anell de rotació, la icona que representa el sol i la icona que representa la lluna. (continuarà)
(La fotografia correspon a un dels mercats de Praga)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"