Galiza, del 24 al 26 de juliol de 2016: dia de la pàtria gallega a Compostel·la (25 de juliol de 2016, dia 2) (V)

Museus

·         Centre Gallec d'Art Contemporani, amb exposicions temporals.
·         Museu del Poble Gallec, sobre l'etnografia i història de Galícia, al Convent de San Domingos de Bonaval.
·         Casa de Troia, museu que recrea la vida estudiantil de finals del segle XIX i principis del XX.
·         Museu de la Catedral.
·         Museu de les Pelegrinacions i de Santiago, sobre la pelegrinació i el naixement i evolució de Compostel·la.
·         Museu Pedagògic Gallec.
La Cidade da Cultura (Ciutat de la Cultura) és un complex arquitectònic, cultural i d'entreteniment situat al monte Gaiás, molt a prop del centre urbà de Santiago. El complex ocupa 141.800 m² i, als quatre edificis acabats, alberga:
·         Una biblioteca
·         El Museu Centro Gaiás, amb exposicions temporals.
·         L'Arxiu de Galícia
·         Un edifici de serveis centrals
·         Torres Hedjuk, a l'exterior
El projecte inicial també preveia un Centre de Música i Arts Escèniques i un Centre d'Art Internacional. No obstant, el març de 2013, el Parlament de Galícia va aprovar la paralització definitiva de les obres pendents.

Universitat

La Universitat de Santiago de Compostel·la data de finals del segle XV, sent la primera creada a Galícia. El 2012 el nombre d'alumnes matriculats era de 26.401, 16.800 homes i 9.601 dones. La universitat té dos campus, vint-i-tres facultats i dues Escoles Tècniques Superiors, a més de tres Escoles Universitàries adscrites i cinc centres vinculats.

Festes i celebracions

·         Festes de l'Apòstol: la segona quinzena del mes de juliol, al voltant del 25 de juliol, festivitat de Sant Jaume.
·         Any Sant Jacobeu, quan el 25 de juliol és diumenge. Només durant aquests anys està oberta la Porta Santa de la catedral.
·         Festes de l'Ascensió: al mes de maig, són les més importants després de les de l'Apòstol.
·         San Roque, copatró de la ciutat, es celebra el 16 d'agost.
·         Dimarts d'Entroido (de Carnaval)
·         Festival cinematogràfic Cineuropa, cada mes de novembre des de 1986.”

La veritat és que m’encanta perdre’m pels carrers d’aquesta ciutat i parlar amb la seva gent. Tornem a la taverna Maria Castanha a prendre unes copes i unes tapes. A dins de l’establiment s’hi està molt bé, mentre que a fora la canícula és de traca i mocador. Però ens continuem perdent durant unes quantes hores pels carrers de la ciutat abans de tornar al Festigal. Avui, a més de concerts, hi ha xerrades, paradetes, etc. Hi passem una bona estona, comprem algunes coses i marxem de nou al centre de la ciutat, a on anem cap a la zona de la catedral (https://ca.wikipedia.org/wiki/Catedral_de_Santiago_de_Compostel%C2%B7la ). Avui hi ha bastanta gent, i hi ha qui aprofita per acabar el Camí de Santiago o Camí de Sant Jaume el dia del patró. Tal i com s’explica a viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Cam%C3%AD_de_Sant_Jaume ): “El Camí de Sant Jaume (en gallec: Camiño de Santiago; en castellà: Camino de Santiago; en occità: Camin de Sant Jacme; en francès: Chemin du Saint Jacques) és una ruta que recorren els pelegrins procedents d'Espanya i tota Europa per a arribar a la catedral de Santiago de Compostel·la, on es veneren les relíquies de l'apòstol Sant Jaume. Durant tota l'edat mitjana va ser molt concorregut, després va ser lleugerament oblidat i en l'època actual ha tornat a prendre un gran auge. No hi existeix un únic recorregut, sinó que hi ha moltes rutes d'accés al camí més conegut que és l'anomenat Camí francés de Sant Jaume. El culte a sant Jaume a la Hispània romana era desconegut, fins que vers l'any 814 es trobaren les relíquies de l'apòstol i, a partir de llavors, Compostel·la es convertí progressivament en un centre de pelegrinatge i rebrà el seu impuls definitiu durant la primera meitat del segle XII, ajudat en part pel Còdex Calixtí. (continuarà)
(La imatge és d'una façana ben florejada d'un edifici de Compostel·la)


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol