Cuba, del 17 al 26 de març de 2016 (dia 3): la Ciénaga de la Zapata (18 març de 2016) (IV)

Finalment, arribem a playa Larga (https://www.lonelyplanet.com/cuba/playa-larga) , un lloc bastant verge i molt tranquil. De fet, els cubans ens comenten que per ells l’aigua es freda (per mi està a una temperatura molt i molt agradable). Ens fem fotos, ens banyem i passem una agradable estona. Abans de marxar cap a la propera destinació del dia, ens parem a prendre una bona pinya colada enmig d’una conversa entretinguda. De camí cap al poble, de nou, entrem un moment en una botiga que ven una mica de tot. La majoria de botigues que trobem són estatals i no tenen gaire cosa. Algunes menges i begudes que hi trobem són ben conegudes, car són de terres catalanes.  Tornem cap al poble, cap a casa “La China”, a on xerrem una mica amb ella i després, mentre uns es dutxen, anem cap al centre del poble, a on hi ha un petit “colmado”. Allí hi comprem rom, concretament el “Santiago de Cuba”, recomanat per les venedores. També aprofitem per beure una cervesa ben fresca i contemplar i amarar-nos de la tranquil·litat que traspuen tant la gent com el lloc. Finalment, retornem cap al cotxe i escoltem les últimes recomanacions de “la China”. Playa Larga.  A la zona de la Ciénaga de la Zapata hi ha moltes coses per veure, però com que anem amb el temps molt just, en podrem visitar poques. Ella ens aconsella ferventment un lloc que no es decebrà: la Cueva de los Peces (https://norfipc.com/cuba/sitios-turisticos-cienaga-zapata-sur-matanzas.php; http://canalviajes.com/la-cueva-de-los-peces-maravilla-sumergida-de-cuba/ ; https://www.tripadvisor.es/Attraction_Review-g2053536-d8369607-Reviews-Cueva_de_los_Peces-Playa_Larga_Matanzas_Province_Cuba.html)  un cenote natural a on s’hi pot accedir de manera gratuïta.  Hi ha gent, però tampoc està molt massificat. Aprofitem per banyar-nos i veure peixos. El lloc és immensament bell, idíl·lic. Al cap d’una estoneta, arriba un grup d’estudiants, tots amb els seus respectius uniformes, que es posen a ballar música cubana i acaben mig vestits a l’aigua. L’estona que passem allí és realment agradable, però tenim ganes de conèixer més llocs. Tot i que sembla que ha d’estar indicat, ens diuen un altre lloc, però no aconseguim trobar-lo. Ens fem un fart d’anar amunt i avall amb el cotxe, però ningú ens sap dir exactament a on és “La laguna del tesoro”. Finalment, desistim i ja marxem directament a Playa Girón. De camí, ja trobem cartells que ens indiquen el que allí ens trobarem i fins a on van arribar els invasors de l’illa durant la batalla que porta el mateix nom. Segons s’explica a viquipèdia, Playa Girón (https://ca.wikipedia.org/wiki/Playa_Gir%C3%B3n) : “Playa Girón és una petita platja ubicada a la part oriental de la badia de Cochinos, indret costaner situat a la zona centre sud de Cuba, dins la província de Cienfuegos. En l'actualitat és un atractiu centre turístic reforçat pel fet que es troba dins dels límits d'un dels més grans i millor conservats aiguamolls del món, la Ciénaga de Zapata.
La platja va passar a la història el 15 d'abril de 1961, quan va ser escollida com un dels punts de desembarcament en l'intent d'invasió de l'illa per part d'una brigada d'anticastristes d'origen cubà, patrocinada i recolzada pel govern dels Estats Units.

La invasió va ser derrotada per milicians cubans després de durs combats que van tenir lloc en diversos indrets de la Ciénaga de Zapata, especialment al llarg de les vies de comunicació construïdes pel govern revolucionari cubà per portar el desenvolupament a la població.Playa Girón va ser, precisament, el darrer punt ocupat pels invasors i on aquests patiren la derrota definitiva que feia fracassar l'operació. En l'actualitat, existeix allí un museu que aplega els detalls d'aquell fet històric”. (continuarà)
(La fotografia correspon a la Cueva de los Peces)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"