Cuba, del 17 al 26 de març de 2016 (dia 2): de Miami a Cuba (17 març de 2016) (III)

El 1993, havent desaparegut la Unió Soviètica, es va atorgar al dòlar USA la condició de moneda de curs legal a Cuba per tal de tenir una divisa forta que fes créixer l'economia. El dòlar, doncs, va esdevenir moneda de canvi per a uns quants serveis i béns de consum no essencials, com ara els cosmètics, i fins i tot per a alguns productes alimentaris i begudes. El 1994 es va introduir el peso convertible en termes paritaris amb el dòlar (1=1).
Els treballadors estatals cubans rebien una part del sou en pesos convertibles i la resta en pesos normals. Les botigues de productes bàsics, com ara la fruita i la verdura, només acceptaven pesos nacionals, mentre que la resta de productes eren comercialitzats per les tiendas de dólares, o botigues on es pagava amb dòlars. Per augmentar la confusió, com que els dòlars a Cuba de vegades s'anomenen col·loquialment "pesos", la moneda a què feien referència els comerços s'havia de deduir pel context.
El 8 de novembre del 2004 el govern cubà va retirar els dòlars de la circulació, com a represàlia per les darreres sancions dutes a terme pels Estats Units.”.
Pel que fa al peso convertible (https://ca.wikipedia.org/wiki/Peso_convertible ): “El peso convertible (en espanyol peso convertible, peso cubano convertible o, col·loquialment, chavito) és una de les duesmonedes oficials de Cuba, juntament amb el peso cubà. El codi ISO 4217 és CUC. Normalment s'abreuja $, o CUC$ per diferenciar-lo d'altres tipus de pesos. Se subdivideix en 100 centaus (centavos).
D'ús limitat i no oficial des del començament de la dècada del 1990, fou adoptat com a moneda oficial el 8 de novembre del 2004. Només es pot canviar dins mateix de Cuba.
Després d'haver anunciat, l'octubre del 2013, un programa d'unificació monetària, el govern cubà va confirmar el desembre d'aquell mateix any l'eliminació del CUC de manera gradual
Del 1993 al 2004, l'economia cubana funcionava, d'una banda, amb el peso cubà, usat majoritàriament pels ciutadans cubans com a moneda de canvi per als béns de primera necessitat, i d'altra banda amb el dòlar dels Estats Units (USD) en combinació amb el peso convertible (CUC), d'ús en el sector turístic i en articles de luxe.
El novembre del 2004 el govern cubà va retirar els dòlars de la circulació, com a represàlia per les darreres sancions dutes a terme pels Estats Units. Després d'un curt període d'una setmana en què els dòlars nord-americans es van poder continuar canviant per pesos convertibles en termes paritaris com abans (1 USD = 1 CUC), es va imposar una comissió del 10% sobre el canvi dels dòlars, amb què el govern dificultava la circulació de la moneda nord-americana a l'illa, a partir de llavors amb un canvi molt desfavorable i, alhora, aconseguia reunir la majoria dels dòlars que corrien entre la població, que quedaven dipositats a les arques de l'estat com a divisa forta. Emès pel Banc Central de Cuba (Banco Central de Cuba), en circulen monedes d'1, 5, 10, 25 i 50 centaus i d'1 i 5 pesos, i bitllets d'1, 3, 5, 10, 20, 50 i 100 pesos. Un CUC equival aproximadament a un dòlar”.
Després de fer el canvi de moneda, ens trobem amb els amics, que ja estan bevent cervesa al costat del cotxe de lloguer. Com que és gairebé setmana santa, ha estat difícil poder aconseguir cotxe i allotjament, però l’agència Travelioagency (http://www.travelioagency.com/) ens va facilitar moltíssim la feina. (Continuarà)
(La imatge correspon a l'escala a Cancún)


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol