Sud est asiàtic, del 9 al 30 d’agost de 2016: la badia de Ha Long, Vietnam, una de les set meravelles naturals de la humanitat (dia 13, 21 d’agost de 2016) (IV)

El Vietnam és un país socialista amb règim de partit únic. Es va aprovar una nova constitució el 1992 que substituïa l'anterior de 1975. El paper del Partit Comunista de Vietnamng Cng Sn Vit Nam) va ser reafirmat en tots els òrgans del govern, en la política i en la societat.
El president és el cap d'estat i el comandant en cap de l'exèrcit. El cap de govern és el primer ministre, que presideix el consell de ministres. L'Assemblea Nacional és unicameral, amb 498 membres.
El Vietnam està organitzat en 58 províncies (conegudes en vietnamita com a tnh, del xinès , shěng). També hi ha 5 municipalitats centrals controlades, que existeixen al mateix nivell que les províncies (thành ph trc thuc trung ương).
Les províncies a la vegada se subdivideixen en municipalitats provincials (thành ph trc thuc tnh)), comuns (th xã) i comtats (huyn) i, aleshores, subdividits en viles(th trn) o comunes (xã).
Les municipalitats centrals controlades se subdivideixen en districtes (qun) i comtats, i llavors en entitats locals menors (phường).
La següent taula conté algunes dades de les províncies del Vietnam:
El Vietnam té una extensió d'uns 331.688 km² (lleugerament més petit que Alemanya). El sistema topogràfic consisteix en pujols i muntanyes densament poblades d'arbres que cobreixen un 20% del territori. Un 40% del territori és muntanyenc i els boscos ocupen un 75% de la superfície. La muntanya de Fan Si Pa és la més alta del Vietnam (3.143 m).
El clima és tropical i monsónic; la humitat és d'un 84% en mitjana durant l'any. La precipitació anual varia entre 1.200 i 3.000 mm, i les temperatures oscil·len entre 5 °C i 37 °C.
El poder adquisitiu del públic ha augmentat notablement. La raó d'aquest fet radica en els alts preus de les propietats. A Hanoi, la capital, els preus dels immobles poder ser tan alts com a Tòquio o Nova York; es tracta d'un fet sorprenent, ja que el PIB per càpita és d'uns US$ 1.000 a l'any. Aquests preus també han augmentat gràcies en part a la corrupció i al suborn per part de molts oficials governamentals.
L'economia del Vietnam és considerada com una de les noves economies emergents al món, amb un grup de països agrupats amb el nom de CIVETS.
El Vietnam es troba a la zona Indomalaia. D'acord amb el capítol 1 de l'Informe Nacional del Medi ambient de 2005: "Biodiversitat és competència de l'Agència de Protecció del Medi Ambient de Vietnam", en termes de biodiversitat el Vietnam és un dels 25 països que es considera que posseeixen un nivell excepcionalment alt de la biodiversitat, i ocupa el lloc 16 en diversitat biològica a tot el món, amb el 16% de les espècies del món. S'han estat identificat 15.986 espècies de flora dels quals el 10% són endèmiques, mentre que Vietnamfauna inclouen 307 nematode espècies, 200 oligoquets, 145 àcars, 113 col·lèmbols, 7.750 insectes, 260 rèptils, 120 amfibis, 840 aus i 310 mamífers, dels quals 100 aus i 78 mamífers, són endèmiques.
A més, el Vietnam és la llar de 1.438 espècies de microalgues d'aigua dolça, constituint el 9,6% de totes les espècies de microalgues, així com 794 invertebrats aquàtics i 2.458 espècies de peixos de mar.  Als últims anys, 13 gèneres, 222 espècies i 30 tàxons de la flora s'han descrit recentment al Vietnam. A finals de 1980, una petita població de rinoceront de Java es va trobar al parc Nacional Cat Tien. No obstant això, l'últim individu de l'espècie al Vietnam va ser abatut a trets el 2010
En la diversitat genètica agrícola, el Vietnam és un dels dotze centres de conreu original del món. El Banc Nacional de Gens de Conreu del Vietnam és la reserva de 12.300 varietats de 115 espècies. El govern vietnamita va gastar 49,07 milions de dòlars en la conservació de la biodiversitat només el 2004, i ha establert 126 àrees de conservació, incloent-hi 28 parcs nacionals.ç

L'any 2008, el Vietnam tenia una població de 86.116.560 habitants; la densitat de població d'aquell mateix any era de 261,3 hab/km². L'idioma oficial és el vietnamita, però també són comuns el xinès, el francès, l'anglès (es troba en expansió) i nombroses llengües de les tribus de les muntanyes. L'esperança de vida és de 72 anys. El 94,3% de la població està alfabetitzada. La mitjana de fills per dona és d'1,89, un dels més baixos del sud-est asiàtic (continuarà)
(La fotografia correspon al capvespre a la badia de Ha Long)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol