Praga, del 26 al 29 de maig de 2015: visita per Praga (dia 3, 28 de maig de 2016) (V)

Praga té una llarga història musical. La que fou una de les capitals culturals d'Europa en els segles XVIII i XIX conserva la seva tradició musical.
A la ciutat s'organitzen, durant tot l'any, concerts de música clàssica. Els entorns són variats, des d'esglésies a auditoris com la sala Smetana, seu de l'Orquestra Simfònica de Praga, situada en un edifici modernista a Republiky 5, el palau de la Cultura i la sala Dvořák (al Rudolfinum, plaça Jan Palach), seu de l'Orquestra Filharmònica Txeca, ubicada en un edifici neoclàssic on se celebra la inauguració i cloenda, sobretot, del famós Festival Internacional de la Primavera de Praga, entre el 12 de maig i els primers dies de juny. Els concerts també se celebren regularment a la Galeria Nacional del castell de Praga, als jardins, a prop del castell i al Museu Nacional, a la plaça de Wenceslau. Els concerts a la vila Bertramka a Mozartova, 169, Smichov, solen tenir Mozart i els seus contemporanis com a protagonistes.
Les esglésies antigues són un entorn on es pot gaudir del Festival de Música d'Orgue que té lloc a l'agost. Els millors programes són els que s'ofereixen a la catedral de Sant Vito, a Hradcany; U Krízovníku, prop del pont de Carles, l'església de Sant Nicolau de la Mala Stupartska a la ciutat antiga, on les notes de l'orgue flueixen enmig de belles estàtues barroques.
Resulta curiós el Festival de Música Jueva que se celebra als mesos d'octubre i novembre al call jueu.
La tradició musical txeca s'inicia el segle IX amb cançons d'origen religiós. Durant l'edat mitjana es componen diverses cançons que han perdurat en el cançoner txec, però que és difícil concretar d'on van sorgir. Al segle XV, el reformista Jan Hus impulsa de manera notable la cançó religiosa a la capella de Betlem de Praga, i segons els textos contemporanis és compositor de diverses peces de l'època.
Al segle XVI s'instal·la el famós orgue de la catedral de Sant Vito. L'emperador Ferran I funda en aquesta època l'orquestra de la cort, que els seus successors van ampliar més endavant. D'aquesta orquestra, formada per músics de diverses nacionalitats, entre ells els músics i compositors italians Gregorio Turini i el seu fill Francesco ja nascut a Praga,[2] en sorgeixen diverses cançons populars txeques.
Al segle XVII, l'orquestra de la cort va ser duta a Viena, encara que actuaven a Praga en ocasions especials. L'òpera es va estrenar aBohèmia l'any 1627 durant la coronació de Ferran II. Durant aquest segle, es van començar a representar òperes al país, però cap companyia s'hi va establir de manera permanent.
Amb la coronació el 1723 de Carles VI, s'estrena a Praga Constanza i Fortezza per Joseph Fux, que impressiona el comte Spork, que decideix que es representi òpera de manera permanent en el seu teatre, sota les ordres d'Antonio Denzio. Al segle XVIII, en paral·lel, es produeix un auge de la música popular txeca, que arriba a influenciar la música europea. En aquesta època, Mozart va viure durant algun temps a Praga i va compondre Don Giovanni. La casa que va ocupar al sud de Malá Strana, al barri Smíchov, avui és un museu anomenat Casa de Mozart. L'òpera es va estrenar al Teatre Estatal de Praga.

El segle XIX, amb l'auge de Praga, coincideix la millor època musical de la ciutat. En aquesta època, viuen a Praga els compositors txecs més cèlebres, Antonín Dvořák i Bedrich Smetana i el no tan conegut, però també compositor d'òperes Karel Šebor. Dvořák i Smetana són els autors de les obres més conegudes txeques, com l'òpera La núvia venuda. (continuarà)
(La fotografia correspon al carrer de l'or)


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol