Praga, del 26 al 29 de maig de 2015: visita per Praga (dia 3, 28 de maig de 2016) (III)

Com a capital de l'estat, Praga és la residència del president de la República, així com la seu de les dues cambres del Parlament: La Cambra de diputats i el Senat.
D'acord amb l'Acta del Consell Nacional txec de la ciutat capital de Praga, l'any 2000 la ciutat forma una ciutat estat. Això implica que diverses de les competències de l'estat són transferides a la ciutat.
El màxim dirigent de la capital és l'alcalde. La ciutat està administrada per tres entitats: l'Assemblea de la ciutat de Praga, formada per 70 representants, el Consell de la ciutat de Praga, format per 11 membres de l'Assemblea i l'Ajuntament de Praga. Les eleccions es realitzen cada 4 anys. L'Ajuntament de Praga, amb els seus corresponents departaments i seccions, alberga el poder executiu de la ciutat.
L'alcalde actual de Praga, des del juny de 2013, és Tomáš Hudeček, del partit conservador TOP 09.
La moneda oficial del país és la corona txeca (Ceska Koruna), que es divideix en 100 hellers (haler). Les seves abreviatures són Kc i h respectivament.
El PIB per capita de Praga és més del doble que el de la República Txeca. Va arribar als 33.784 dòlars (PPA) el 2004, la qual cosa suposa més d'un 50% per sobre de la mitjana de la Unió Europea per a aquest any. Això la situa com la dotzena regió més rica de la Unió Europea.
Praga és el centre econòmic del país. A més de ser la capital del país, la majoria de les institucions financeres i de les empreses transnacionals tenen seu a la ciutat. Aquests, entre altres motius, fan possible que Praga representi prop del 25% del PIB txec. No obstant el creixement del PIB a Praga, és menor que el de la mitjana nacional des de 2001.
Praga ha estat capaç d'absorbir la força de treball tant nacional com internacional atreta per la prosperitat de la ciutat. L'any 2001, Praga concentrava aproximadament el 20% dels llocs vacants de treball de la República Txeca, la qual cosa és especialment significativa si es compara amb el poc més del 10% que representa la població de Praga sobre la població total. La demanda de treballadors era de 726.000 persones mentre la població activa de la ciutat era de tan sols 600.000. La taxa d'atur a Praga és aproximadament la meitat que la del país.
La seva posició central a Europa afegida a un nivell de preus més baix que el d'Europa occidental facilita que moltes companyies internacionals hi instal·lin la seu europea.
La distribució sectorial de la ciutat segueix una marcada tendència cap al sector terciari. El 2006, el 82% del valor afegit creat a la ciutat pertany al sector serveis. A l'altre costat de la balança hi ha el sector industrial, amb un pes significativament inferior al de la resta del país. Un altre sector que ha crescut en la primera dècada del segle XXI és la construcció, amb més d'un 50% d'increment entre 2001 i 2006 del valor de les cases construïdes.

Des de la Revolució de Vellut la ciutat aprofita la seva bellesa arquitectònica en el sector del turisme. L'any 2005, 6,4 milions de turistes van visitar la República Txeca, dels quals una gran majoria van passar per Praga. Més del 90% de les places hoteleres ocupades van ser destinades a turistes estrangers. El 41% de les places disponibles eren en hotels de quatre o cinc estrelles el 2006. (continuarà)
(La fotografia correspon a la catedral de Praga)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol