Tailàndia i Cambodja, dia 4: Ankgor Wat (12 d’agost de 2015) (I)

Ens llevem aviat i ja a primera hora del matí la xafogor es fa evident a SiemReap. Esmorzem deliciosament a l’hotel, al costat d’una piscina a la qual vénen ganes boges de llançar-se. Però avui no és el dia. Ens espera el conductor d’un tuktuk que ens farà de guia per les entranyes d’Angkor. Així doncs, ens enfilem al vehicle i comencem el periple. Passem per carrers amb bastanta pobresa i em criden l’atenció les gasolineres: a cada una de les múltiples parades de tot que hi ha a peu de carretera, hi ha uns bidons bastant precaris amb uns sortidors de gasoil i /o gasolina. De fet, molta gent es mou en bicicleta o bé amb motocicleta, molt més que no pas amb cotxe. També passem per davant d’un hospital infantil, pleníssim de gent a fora. La primera parada del dia la fem ja a Angkor Wat, el temple més conegut de totes les construccions que hi havia per allí aquella època. Tal i com s’explica a viquipèdia, el complex d’Angkor (https://ca.wikipedia.org/wiki/Angkor)
 “Angkor és l'antiga capital de l'Imperi khmer a la rodalia de l'actual SiempReap, al nord del llac Tonlé Sab i nord-oest de Cambodja. A Angkor, hi vivien en l'època de l'apogeu d'aquest regne vora d'un milió d'habitants, més que en qualsevol ciutat europea d'aquell temps. D'aquella ciutat, o conjunt de ciutats, se'n conserva actualment un extens camp arqueològic amb centenars de temples de diferents èpoques i tipus, que després del règim de Pol Pot s'ha transformat en un centre d'atracció turística de primera fila. Tot aquest conjunt va ser declarat el 1992 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
L'imperi khmer va succeir en el temps el Regne de Txenla, que s'havia transformat en diversos regnes i estats enfrontats. La capital d'aquella època era Isanapura, l'actual SamborPreiKuk. En el 802, Jayavarman II (802-850) els va unificar, consagrant-se com a únic sobirà i independitzant-se de Java, a la qual, d'alguna manera, alguns regnes txenla havien quedat sotmesos. Fins i tot, Jayavarman II havia residit fins llavors a Java. L'acte de proclamació com a rei va tenir lloc al mont Kulen, al nord d'Angkor. Va abandonar l'antiga Isanapura i va establir la seva cort a Hariharalaya, a l'actual lloc de Roluos, a l'est de SiempReap.
Indravarman I (877-889) fou el principal constructor dels grans temples de Roluos (Hariharalaya); va aixecar el temple de PreahKo (879) i el dedicà al fundador de l'imperi, Jayavarman II, potser a causa que ell mateix era un monarca intrús. També va portar a terme importants obres hidràuliques destinades a minvar els efectes de manca d'aigua en l'època seca.

L'establiment de Roulos va durar poc; Yasovarman I (889-910), fill d'Indravarman I, després d'aixecar els temples de Lolei, estableix la seva pròpia capital més al nord, a l'actual Angkor, que anomena Yasodharapura. D'una manera anàloga al que havia fet el seu pare a Roulos, hi construeix un estany (el Baray oriental) com a reserva d'aigua per a provisió de la nova ciutat. Al seu costat, també aixeca diversos edificis. (Continuarà)
(La fotografia correspon a Angkor Wat, vist des de fora)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol