Dia 3 (1de març de 2015): de Chicago a Filadèlfia (II)

Tal i com s’explica a viquipèdia “L'Institut d'Art de Chicago, oficialment i en anglès Art Institute of Chicago és un museu i escola d'art situat a Grant Park, al voltant de la costa del llac Michigan a la ciutat de Chicago. És un dels museus d'art més importants del món i segurament es conta entre els tres principals dels Estats Units, juntament amb el Metropolitan Museum de Nova York i elMuseu de Belles Arts de Boston. Va ser fundat en 1879, sent George Armour el seu primer president. El 1893 el museu es va traslladar a un edifici d'estil renaixentista dissenyat per l'estudi d'arquitectura de Boston de Shepley, Rutan i Coolidge. L'edifici va ser construït inicialment per a l'World Columbian Exposition de 1893.
Col·leccions significatives són les de pintura italiana, flamenca, holandesa i espanyola. Pintors famosos representats són El Greco, Rembrandt i Frans Hals. El museu és famós principalment per les seves col·leccions de pintura impressionista, post-impressionista i d'autors americans, si bé compta amb importants exemples de pintura a partir del Renaixement. Sobresurt El Greco, amb diverses teles entre les quals destaca L'Assumpció de la Verge, el primer quadre de l'artista que va ingressar en un museu americà, i encara avui el més important d'ells. De Rubens hi ha diverses obres, com una Sagrada Família. De Rembrandt, destaca l'Home amb cadena d'or. Són igualment importants el Crist crucificat de Zurbarán i la sèrie sobre El bandit Maragato deGoya.
La col·lecció impressionista i post-impressionista és riquíssima. Inclou més de 30 pintures de Claude Monet. Obres importants de Renoir, tals com Esmorzar en el restaurant Fournaise i Dues germanes (en la terrassa), així com les de Paul Cézanne Els banyistes, Cistella de pomes, i Senyora Cézanne en una cadira groga, estan en la col·lecció. En el Moulin rougei El circ Fernando, de Henri de Toulouse-Lautrec són altres obres estel·lars, igual que les obres de Seurat Tarda de diumenge en l'illa de Gran Jatte i de Gustave Caillebotte, Carrer de París en dia plujós. Les pintures no franceses que culminen la col·lecció impressionista i del post-impresionisme inclouen Dormitori en Arlès i Autorretrat de 1887 de Vincent van Gogh.
La col·lecció del segle XX inclou el Vell guitarrista, de l'època blava de Picasso, així com exemples de Henri Matisse, Giorgio de Chirico… Entre els treballs més importants de la col·lecció americana està el quadre de Grant Wood, Amèrica Gòtica i el quadre Noctàmbuls de Edward Hopper (Nighthawks), considerat la seva obra mestra i una icona de la cultura nord-americana. No obstant això, el museu té moltes més obres a part de pintures. Es poden contemplar escultures de tot el món.

En el soterrani estan les sales Thorne. Hi ha miniatures exactes que mostren estils arquitectònics, així com col·leccions de mobles americans i europeus. També en el soterrani estan les galeries que exhibeixen la col·lecció de fotografia. En la planta baixa està la col·lecció de George F. Harding, col·lecció d'armes i armadures de l'època medieval irenaixement. La col·lecció de ceràmica precolombines és altra exhibició excepcional. Una atracció especial del museu és una estàtua "tangible" per als cecs i per als nens: un retrat facial expressiu de Joana d'Arc.” (continuarà)
(La fotografia correspon a una dels quadres que més em va cridar l'atenció, el d'una segadora)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol