PARÍS (del 9 al 12 d’octubre de 2015) (dia 2, 10 d’octubre de 2015): primer tast de París (I)

L’esmorzar no va inclòs en el preu de l’hotel; així doncs, marxem cap a les entranyes de la ciutat. Però només de sortir de l’hotel ens trobem amb un panorama desolador i feréstec.  Davant de l’hotel hi ha un improvisat mercat, de gent migrada, que ven tota mena de coses. Sospitem que la majoria són robades, ja que són maletes plenes de roba i d’objectes. Hi ha molta gent comprant i situacions que trenquen l’ànima. Merda de societat, el primer que em ve el cap. La capital de l’opulència i la tristesa i pobresa més absolutes. El desassossec és total. Marxem cap al metro i la primera parada que fem és el barri de Montmartre i anem a visitar el Sacré-Coeur (http://www.sacre-coeur-montmartre.com/espagnol/; https://ca.wikipedia.org/wiki/Bas%C3%ADlica_del_Sacr%C3%A9_C%C5%93ur). Tal i com s’explica a viquipèdia : “Es tracta d'una basílica dedicada al Sagrat Cor de Jesús (en francès, Sacré Cœur de Jésus). Inicialment fou concebuda com a monument públic per a rendir homenatge a la memòria dels ciutadans francesos que havien perdut la vida durant la Guerra francoprussiana i per a expiar els pecats comesos per la Comuna de París. Fou l'arquitecte Paul Abadie qui guanyà el concurs per a la seva construcció.
La primera pedra es col·locà el 1875 i, encara que es completà el 1914, no es consagrà fins a la fi de la Primera Guerra Mundial, el 1919. L'església fou construïda amb la participació directa del govern de la Tercera República, per a celebrar així l'inici d'un nou règim. Encara que molt controvertit, és un dels monuments més visitats de París.
La basílica té forma de creu grega, adornada amb quatre cúpules, la central de les quals, de 80 m d'altura, està culminada per una llanterna, formada per una columnata. A l'absis, una gran torre quadrada fa la funció de campanar que guarda, entre altres, la Savoyarde, una campanade 3 m de diàmetre i més de 26 t de pes, oferta per la diòcesi de Chambéry. La cripta posseeix la mateixa disposició que l'església, i és una de les curiositats de la basílica.

L'arquitectura de la basílica s'inspira en l'arquitectura romana i bizantina i influí en altres edificis religiosos del segle XX, com la Basílica de Sainte-Thérèse de Lisieux, el Sacro Cuore di Gesù a Roma i el Temple Expiatori del Sagrat Cor a Barcelona. És possible accedir a la basílica prenent el funicular de Montmartre.” (continuarà)
(La fotografia correspon a l'entrada del Sagrat Cor, a Montmartre)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol