Hawaii, dia 4 (16 de març de 2014): primer dia a la Big Island (II)



Continuem amb el bus i ja no parem fins a arribar al parc dels volcans (http://www.nps.gov/havo/index.htm) . Amb el bus anem fins al volcà  Kilauea (http://en.wikipedia.org/wiki/K%C4%ABlauea), i més concretament a una caldera anomenada  Halemaumau (http://en.wikipedia.org/wiki/Halemaumau_Crater)  Segons la viquipèdia “El Kilauea, és un dels volcans més grans del planeta i un dels cinc volcans que formen l'illa de Hawaii, junt amb els volcans Mauna Kea, Mauna Loa, Hualalai i Kohala.
Està situat a la part sud de l'illa de Mauna Loa (Hawaii). L'edifici volcànic té una alçada de 1.111 m i la caldera una profunditat de 165 m i un diàmetre entre 3 i 5 km.
Els natius consideren aquest volcà la llar de la deessa Pelé, deessa del foc. Aquest volcà està monitoritzat des de l'Observatori Volcànic de Hawaii. És un volcà molt actiu, que s'ha mantingut en erupció gairebé constantment. No és estrany que romanga actiu durant anys o decennis. L'última erupció es va iniciar el 1983 i persisteix en 2009.
Encara que les seves erupcions solen ser efusives, emetent grans quantitats de lava fluida però amb escassa explosivitat, i per tant pocs riscos per a les persones, en èpoques històriques ha sofert diverses grans explosions, la darrera a 1824. En 1790 una gran explosió, de IEV 4, va causar entre noranta i diversos centenars de víctimes.”
Veiem com encara va fumejant; la veritat és que val la pena veure-ho i és espectacular!!! De fet, aquest volcà serveix com a centre d’investigacions i per determinar com es produeixen els fenòmens volcànics arreu del món.
La guia també ens explica que totes les illes estan connectades per sota i que n’hi ha vuit d’habitades i grans. A la Big Island encara hi ha volcans actius i es continua formant. Gràcies a les erupcions i al moviment de la placa Pacífica, Hawaii (http://en.wikipedia.org/wiki/Hawaiian_Islands)  té la geografia que té (com a anècdota, cal dir que quan Cook les va descobrir les va batejar com a illes Sandwich!). Per tant, les illes més velles són Niihau (també dita  The Forbidden Island)  i Kauai  (The Garden Island).
Una altra anècdota que ens conta la guia és la d’una illa, de la qual no entenc el nom però crec que és Niihau a on hi viuen els autèntics hawaiians. És una comunitat d’aproximadament unes 130 persones i endogàmica, és a dir, no es barregen amb altra gent que no siguin autèntics hawaiians. Com a conseqüència hi ha un elevat índex de consanguinitat. La gent viu de manera ancestral, vestit com segles enrere! El govern els hi paga una petita pensió per cada persona i es gasten els diners en altres illes, ja que hi van amb canoa i els hi queda a uns 20 minuts. Les cases són de palla i de fang, com segles enrere i hi habiten de mitjana unes 20 persones a cadascuna. També el govern els hi proporciona educació i sanitat de manera gratuïta. Aquesta illa no es pot visitar, però, segons ella, tot i que em queden alguns dubtes! L’illa és de titularitat privada, d’una tal família Robinson.  Els habitants són lliures d’anar a Kalaui, però no poden portar ningú i si es casen amb algú de fora, han de marxar de l’illa.
(La fotografia correspon al volcà Kilauea) 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"