Cuba, del 17 al 26 de març de 2016 (dia 7): de Santa Clara a l’Havana (22 març de 2016) (VII)

En una reunió de la Comunitat d'Estats Llatinoamericans i Caribenys celebrada el 2015, Raúl Castro va fer un discurs exposant que "Cuba seguirà defensant les idees per les quals el nostre poble ha assumit els més grans riscs i sacrificis." En aquest discurs, a més, va detallar la història de les relacions exteriors de Cuba. A més, també va condemnar el concepte de Destí Manifest de la història dels Estats Units, repassant les relacions històriques entre aquest país i Cuba. Posteriorment també va parlar de la política nord-americana envers l'illa, i va condemnar l'assistència dels Estats Units en l'aparició de "dictadors terribles en 20 països, 12 dels quals de manera simultània," referint-se al suport que ha mostrat en el passat l'administració nord-americana a diversos dictadors llatinoamericans. Finalment, Castro va detallar la història de Cuba a partir de la revolució cubana. Aleshores, i tot i que va fer una breu crítica als Estats Units, el líder cubà es va centrar a exposar les millores recents en les relacions entre els dos països, preguntant-se perquè "els països de les dues Amèriques, el Nord i el Sud, no lluiten conjuntament contra el terrorisme, el tràfic de droga i el crim organitzat, encara que tinguin visions polítiques diferents."

Estats Units

El desgel cubà ha provocat diverses reaccions polítiques negatives als Estats Units, destacant principalment la del senador per Florida Marco Rubio. Rubio, membre del Partit Republicà d'ascendència cubana, va declarar que “el reconeixement diplomàtic portarà a legitimar un govern que no ho mereix.”
El senador Bob Menendez, cap del Comitè de Relacions Exteriors del Senat i membre del Partit Demòcrata, a més de ser descendent de cubans, va ser un dels primers a criticar la decisió d'Obama de normalitzar les relacions amb Cuba. En un article a USA Today del 17 de desembre, Menendez va criticar Obama "per comprometre els valors dels Estats Units en un llit de roca", afegint que l'administració Obama "ha recompensat equivocadament un règim totalitari , al qui ha llençat un bot salvavides econòmic". D'altres demòcrates també han criticat la posició d'Obama, entre els quals destaquen dos membres del Congrés: Albio Sires i Debbie Wasserman-Schultz.
Diversos membres del Congrés, contraris a la nova política en relació a Cuba, van intentar bloquejar la seva implementació. Rubio va anunciar que impediria la confirmació de cap ambaixador a Cuba que Obama pogués nominar. El senador republicà Ted Cruz, de Texas, va descriure la nova política d'Obama com un "error tràgic." Tot i així,Associated Press va publicar que diversos grups empresarials, com ara la Cambra de Comerç, podrien fer pressió als congressistes perquè acceptessin el desgel diplomàtic, i el senador republicà Jeff Flake, d'Arizona, que estava a favor de l'acord, va prediure que molts congressistes s'avindrien al pacte.

Igual que el senador Flake, el senador Rand Paul, republicà de Kentucky, va donar suport al desgel argumentat que aquest faria incrementar les relacions comercials entre els dos països, fet que aportaria beneficis tant per Cuba com pels Estats Units. Paul, responent a Marc Rubio, digué que “el senador Rubio està actuant com un aïllacionista”, a més que “els 50 anys d'embargament no han funcionat. Si l'objectiu és canviar el règim, és segur que no sembla que funcioni.”  (continuarà)
(La imatge és a un dels elements que es pot veure durant un passeig pel Malecón)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol