Cuba, del 17 al 26 de març de 2016 (dia 7): de Santa Clara a l’Havana (22 març de 2016) (II)

Ens acomiadem de la gent que tant amablement ens ha acollit durant uns dies i enfilem el camí cap a l’Havana. Ho fem per l’autopista. Darrere el cotxe estem realment ben estrets, però tot i així, aconsegueixo adormir-me. Només obro els ulls quan parem en una gasolinera i quan ja arribem a l’Havana. Allí hem d’anar a deixar el cotxe en un concessionari de lloguer, però ens trobem amb un fet històric: la visita del president dels EUA, Barack Obama, a l’illa (http://www.vilaweb.cat/noticies/obama-inicia-una-historica-visita-a-cuba/) , per desbloquejar les tenses relacions entre els dos països des del triomf de la revolució cubana. Tal i com s’explica a viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Relacions_entre_Cuba_i_els_Estats_Units_d%27Am%C3%A8rica; https://ca.wikipedia.org/wiki/Desgel_cub%C3%A0#Visita_d.27Obama_a_l.27illa ): El desgel cubà (Cuban Thaw en anglès, deshielo cubano en castellà) és un apropament en les relacions entre Cuba i els Estats Units d'Amèrica iniciat el desembre de 2014, que va acabar amb 54 anys d'oberta hostilitat entre aquests dos països. El març de 2016, Barack Obama es va convertir en el primer President dels Estats Units en visitar Cuba des del 1928.
El 17 de desembre de 2014, el president dels Estats Units, Barack Obama, i el president de Cuba, Raúl Castro, van anunciar l'inici del procés de normalització de les relacions entre Cuba i els Estats Units d'Amèrica. L'acord de normalització va ser negociat en secret els mesos precedents, amb la participació del Papa Francesc i del govern del Canadà. Les reunions es van realitzar tant al Canadà com a Ciutat del Vaticà. L'acord incloïa la desaparició d'algunes restriccions a viatjar als Estats Units, menys restriccions en les remeses, accés dels bancs estatunidencs al sistema financer cubà, i la reobertura de l'Ambaixada dels Estats Units a l'Havana i de l'Ambaixada Cubana a Washington, les quals havien tancat el 1961 després del trencament de les relacions diplomàtiques entre els dos països a causa de l'apropament de Cuba a la Unió Soviètica.
El 14 d'abril de 2015, l'administració Obama va anunciar que Cuba seria eliminada de la llista d'Estats patrocinadors del terrorisme. El Congrés i el Senat tenien 45 dies per bloquejar aquesta acció, però no van prendre aquesta mesura. Així, el29 de maig d'aquell any Cuba fou eliminada d'aquest llistat, realitzat pels Estats Units. Aquest fet va marcar el punt més llunyà en què es trobaven els Estats Units de la Guerra Freda, així com un acostament en les relacions entre aquest país i l'illa caribenya. El 20 de juliol del 2015, les seccions d'interès respectives, tant a Washington com a l'Havana, es van convertir en ambaixades.

Intercanvi de presoners

El maig de 2012 es va publicar que els Estats Units havien declinat participar en un intercanvi d'espies proposat pel govern cubà. L'objectiu era intercanviar els tres presoners cubans, acusats d'espionatge, que encara restaven a la presó dels originals Els Cinc, presos des de la dècada de 1990, per un contractista de la USAID anomenat Alan Gross. Gross havia estat detingut a Cuba per proveir xips de telèfons mòbils il·legals, d'una tipologia utilitzada per la CIA, designats per evitar ser detectats, a més de components d'ordinador, telèfons via satèl·lit i accés a internet a la comunitat jueva cubana.

Tot i aquest refús inicial, finalment l'intercanvi es va realitzar el desembre de 2014, després de l'anunci del rpesident Obama d'avançar cap a la normalització de les relacions entre els dos països. A més de Gross, l'intercanvi també va afectar a Rolando Sarraff Trujillo, un cubà que havia treballat per la intel·ligència americana i havia estat près gairebé 20 anys. Finalment, a principis de gener de 2015, el govern cubà va començar a alliberar diversos dissidents empresonats, tal com havia sol·licitat el govern nord-americà. El 12 de gener de 2015 es va publicar que se n'havien alliberat 53. (continuarà)
(La fotografia correspon a un dels cotxes de la comitiva del president dels EUA, Barack Obama, a l'Havana)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"