Galícia, del 23 al 27 de juliol de 2015: de Girona a Galícia (dia 1, 23 de juliol de 2015) (IV)
El sector secundari aporta el 28,8% del Producte interior brut gallec. Hi
destaquen les contribucions de la generació d'energia i la indústria de la
construcció. També cal destacar la construcció naval a Vigo i Ferrol, la indústria automobilística i la tèxtil, així com la indústria relacionada amb la manipulació del granit.
Quant al sector terciari, en l'actualitat, Galícia es troba en un fort procés de renovació
turística.
L'idioma propi de Galícia és el gallec, sent oficial
junt amb el castellà. El gallec té amb el portuguès un tronc comú (galaicoportuguès) i manté viva una
tradició d'elements celtes, heretada dels
celtes, en la cultura dels Castros, abans de l'arribada dels romans.
Un moviment lingüístic (el reintegracionisme) sosté que el gallec i el portuguès només
són diferents varietats del mateix idioma gallec-luso-brasiler i que l'actual
separació de la normativa portuguesa i la normativa oficial gallega només es
deu a la castellanització normativa del gallec (única varietat
galaicoportuguesa amb ortografia semblant a la del castellà).
Recentment s'ha trobat el document escrit més
antic escrit en gallec que es conserva, el qual data de l'any 1228, es tracta del Foro do bo burgo de Castro Caldelas atorgat per Alfons IX a l'abril del dit any a la vila d'Allariz, a la província d'Ourense.
El seu ús ha decaigut amb el pas dels anys a
les àrees rurals a causa de la influència de l'espanyol en les urbanes. Encara
així, segons el més recent estudi sobre els costums idiomàtics de la població
gallega, el coneixement del mateix se situa entorn d'un 80% de la població. És
l'idioma percentualment més parlat d'entre els propis de les nacionalitats
històriques.
Com en el cas de la majoria de les llengues romàniques, les primeres manisfestacions literàries en gallec (anomenat de vegades galaicoportuguès) daten de l'Edat
Mitjana. Després
d'aquesta etapa en què destaca sobretot la producció poètica, va tenir lloc un
llarg període de més de tres segles de sequea literària en la qual va
deaparèixer gairebé per complet la literatura gallega. Amb el Rexurdimento, a la segona
meitat del segle
XIX, la literatura en gallec reneix amb
noms fonamentals com el de Rosalía de Castro.
Ja al segle
XX, abans de la guerra civil tenen
especial importància grups d'intel·lectuals com les Irmandades da
Fala o la Xeración Nós, amb escriptors
com Vicente
Risco,Ramón Cabanillas i Castelao. Poden observar-se després dos períodes més
que coincideixen, aproximadament, un amb el franquisme i l'altre a partir de la
transició. Autors de fama de la literatura gallega contemporània són Xosé Luís Méndez Ferrín, Manuel Rivas o Suso
de Toro.
Des de 1963, el 17
de maig se celebra el Día
das Letras Galegas (Dia de les
Lletres Gallegues) per a homenatjar a persones que van destacar per la seva
producció literària en gallec.
La música
popular gallega té un origen obscur i remot i una
gran varietat de melodies i tonades. Els instruments
característics són lagaita, el tamborí, el pandeiro, les ferreñas,
les cunchas i la zanfoña medieval. En canvi, la música culta no ha estat gaire
conreada a Galícia i ha restat limitada als mestres de capella i a les escolanies de les catedrals.
Entre els ritmes musicals destaquen les muiñeiras, dances folclòriques tradicionals que tenen
el seu origen als molins on es molia el blat, i els alalás.
La gastronomia gallega destaca per la
varietat i qualitat dels seus productes, demostrada pels més de 30 productes
gallecs amb Denominació d'origen protegida.
Els plats més tradicionals de la cuina
gallega són, entre d'altres, el caldo
gallec, el pop á
feira, el bullit, el lacón con grelos, els pebrots de Padrón, la caldeirada, el xurrasco, el marisc, els callos i l'empanada. Entre els postres destaquen el pastís de Santiago i el de Mondoñedo, les orelles (típiques del
Carnaval) i les filloas. Altres productes
típics són la patata, la castanya, la mel, els embotits, el formatge i el pa.
Entre les begudes destaquen la queimada, els aiguardents i derivats, i els diferents tipus de vi,
entre els quals cal destacar les cinc denominacions d'origen: O Ribeiro, Rías Baixas, Monterrei, Valdeorras i Ribeira Sacra”.
(La fotografia correspon a As Catedráis, amb marea baixa)
Comentaris