Bretanya i Normandia, del 7 a l’11 de desembre de 2016 (dia 4; 10 de desembre de 2016): visitant els indrets del desembarcament de Normandia (XIX)

Planificació del desembarcament

Enquadrada a l'Operació Neptú, posada en pràctica de l'Operació Overlord, Omaha beach i la Pointe du Hoc es van atribuir a la força de desembarcament O, que seria seguida per la força B. La força O comprenia dos regiments de la 29, les divisions 115 i 116, dos regiments de la 1a divisió, dos batallons de rangers i els mitjans de suport. Representava un total de 34000 homes, 3600 vehicles, dirigits pel general major Huebner, assistit pel general adjunt, el brigadier general Cota. Aquesta organització tenia l'objectiu d'assegurar la unitat del comandament a la fase inicial i facilitar el passatge de les dues divisions quan fos possible. Els altres elements de les dues divisions constituïen temporalment la força B, que va desembarcar més tard i que estava sota el comandament del comandant de la 29 divisió.
Dos regiments van desembarcar al cap, cadascun sobre un front de 3 a 4 quilòmetres:
-a l'oest el 116 RCT (de la 29 divisió), reforçat, entre altres, pel 743 batalló de tancs.
-a l'est, el 16 RCT de la 1a divisió, i el 741 batalló de tancs.
Aquests regiments eren anomenats "Regiment Combat Team" (RCT) perquè estaven compostos principalment per infanteria però també de tancs, unitats d'enginyers, mitjans antiaeris, d'artilleria i de suport logístic i mèdic.
Per al desembarcament a terra d'un RCT (3500 homes i 300 vehicles), són previstos entorn: 80 LCVP, 20 LCA, LCM i 50 LCT (feien viatges entre la platja i els navilis de transport).
La platja d'Omaha estava dividia en sectors de llargades diferents que portaven els noms de Charlie, Dog Green, Dog White… per tal de coordinar l'arribada de les unitats envers els seus objectius.
L'ordre de successió de les unitats era molt precisa i en funció del temps i pel sector, el personal i els vehicles per desembarcar amb els mitjans de transport naval. Les barques de desembarcament van haver de fer rotacions entre la platja i els navilis de transport i se'n van perdre unes quantes. El comandament, sabia també, que els seus plans de desembarcament no serien seguits com una guia.
Els primers elements que havien d'arribar a la platja foren els carros DD per l'efecte sorpresa. N'hi havia 64 per a la totalitat de la platja. Foren immediatament seguits per les companyies d'infanteria (quatre per RCT) i unitats d'enginyers.
Les unitats d'enginyers es van articular en setze Gap Assault Teams (8 per RCT) compostos cada una per una quarantena d'enginyers però també d'unitats de demolició de la Navy. Cada equip disposava d'un Tankdozer. Van ser portats a la platja pels LCM. La seva missió era destruir per crear 16 bretxes de 45 m d'amplada. Aquest treball era indispensable perquè la marea pujaria i permetria a les barques arribar.

L'entrada a l'aigua

A partir de les 3:30 h va començar el transbordament de les unitats d'infanteria dels vaixells de transport a les barques de desembarcament.
Una mica abans de les 6h, l'aviació va bombardejar les posicions de la costa, però els núvols eren baixos i moltes bombes no van fer objectiu, els WN van quedar intactes. A les 5:58h es va fer de dia i l'artilleria naval va prendre el relleu. La visibilitat era dolenta i els trets anaven massa terra endins, a uns 2 o 3 km darrere la línia principal de defensa alemanya.

A partir de les 5:40h, els LCT van començar a deixar els tancs DD del 741 batalló a 5 km de la costa, més endins del mar del que estava previst, ja que els mariners es van atabalar amb l'intens foc enemic. Els 16 tancs de la companyia C van avançar ràpidament. De la companyia B es van posar 13 carros a l'aigua i només 2 van arribar a terra; els 3 que quedaven van ser desembarcats directament a terra ferma per la LCT. El 741 batalló de tancs va començar el combat amb només un terç dels seus efectius. El batalló 743 va tenir més sort, ja que el comandant havia estat advertit dels problemes de la 741 i va decidir de fer deixar tots els tancs a la platja per les LCT. (continuarà)
(La imatge correspon a un dels plafons que hi ha a la platja d'Omaha)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol