Sud est asiàtic, del 9 al 30 d’agost de 2016: descobrint Nusa Lembongan, a Bali (Indonèsia) (dia 17, 25 d’agost de 2016) (I)
La
nit vora el mar és molt relaxant. M’adormo amb facilitat i tot i que em
desperto de matinada, em puc tornar a adormir fàcilment. Em sento bastant
descansada quan em llevo. Em vesteixo i ja anem a esmorzar al mateix hotel, a
on coincidim amb un grup de catalans. El preu de l’habitació inclou un l’esmorzar,
ja sigui el continental, l’indonesi o l’americà. Opto per una lleugera truita;
no em ve de gust ni un “pancake” ni arròs. L’esmorzar també inclou cafè o te,
suc i plat de fruita. Opto per una
barreja de mango, síndria i papaia com a suc de fruita i un cafè. La llet va
escassa; tant a aquí com en d’altres països ens hem fixat que la importen de
Nova Zelanda. El cafè no atenyo a saber si és normal o bé el que és mòlt després
que l’hagi digerit una conilla. Aquest cafè s’anomena Kopi i Luwak, i tal i com
s’explica a viquipèdia (https://ca.wikipedia.org/wiki/Kopi_Luwak;
https://en.wikipedia.org/wiki/Kopi_Luwak ): “Kopi luwak o cafè de civeta és un dels tipus de cafè més cars del món. Es fa mitjançant la
ingestió i el pas de les baies de cafè pel tracte digestiu de l'animal civeta de palmera
comuna (Paradoxurus
hermaphroditus),o altres civetes, quan aquest animal les defeca, les
llavors de cafè mantenen la seva forma original. En el seu estómac la proteasa(enzim proteolític) s'infiltra dins les
llavors de cafè fent els pèptids més curts i més aminoàcids lliures. Passant a través dels
intestins de les civetes acaben sortint les llavors amb la defecació, aleshores
es recullen, es renten, s'assequen al sol, es torren lleugerament i s'elaboren.
Aquestes llavors proporcionen un cafè aromàtic amb menys amargor. El seu preu
arriba a 160 dòlars per lliura.
El Kopi luwak es produeix principalment
a les
( illes de Sumatra, Java, Bali i Sulawesi a Indonèsia i també a les Filipines on aquest producte s'anomena cafè motit i Timor Est (on s'anomena kafé-laku). Al Vietnam se'n fan versions simulades
químicament.
Després d’esmorzar amb
fantàstiques vistes al mar, esperem que sigui l’hora de començar l’excursió que
tenim contractada, i que consisteix en fer esnòrquel en tres punts diferents de
l’illa. Ens hi portarà un senyor, oriünd de l’illa que en prou feines parla
anglès. Pugem a la petita barca, amb estabilitzadors per evitar la mala mar i
ens endinsem una mica mar endins. (continuarà)
(La imatge correspon a la campanya de preservació "For Bali")
Comentaris