Praga, del 26 al 29 de maig de 2015: de terres gironines a Praga (dia 1, 26 de maig de 2016) (IV)

El paisatge txec és molt variat. Bohèmia, a l'oest, està conformada per una conca drenada per l'Elba (Labe en txec) i el Vlatva o Moldava, i està envoltada principalment per muntanyes de baixa altitud, com ara la serralada de Karkonosze dels Sudets. El punt més elevat del país, Sněžka, amb 1.602 msnm, s'hi localitza. Moràvia, la regió oriental el país, també és muntanyosa, i drenada pel riu Morava, però també hi és la font de l'Oder (Odra en txec). Les aigües de la República Txeca drenen en tres diferents mars: el mar del Nord, el mar Bàltic i el mar Negre, tot i que la República Txeca no té cap costa. La República Txeca lloga un lot dels molls d'Hamburg, que li va ser atorgat segons el tractat de Versalles per permetre el moviment dels béns del país cap al mar. El territori passarà a mans d'Alemanya el 2028.
Els boscs ocupen prop d'un terç del territori txec i són de caràcter centreeuropeu, rouredes a les terres baixes i fagedes més amunt, amb la presència de coníferes com l'avet, el pi roig i la pícea.
El clima és continental. A Praga, la temperatura mitjana varia dels 0°C el gener a 20°C el juliol. Les mínimes poden arribar als —10°C a les muntanyes de Bohèmia. Lapluviositat oscil·la entre els 500 mm anuals a les planes de Bohèmia fins a 1.000 a les muntanyes del nord; la màxima ocorre al juliol i la mínima al febrer.
La República Txeca és una democràcia parlamentària multipartidista i representativa. El primer ministre és el cap de govern, mentre que el president és el cap d'estat, és escollit pel vot popular per a un mandat de cinc anys, i no pot ocupar el càrrec més de dues vegades consecutives. El president té poders específics limitats; pot retornar les lleis aprovades pel Parlament, nominar els jutges de la Cort Constitucional que han de rebre l'aprovació del Senat, i pot dissoldre el Parlament sota certes condicions especials i inusuals. També designa el primer ministre i els altres membres del gabinet, que els proposa el primer ministre. El primer ministre, al seu torn, encapçala el govern i té amplispoders executius, incloent-hi el dret a establir l'agenda de les polítiques interiors i exteriors i triar els ministres de govern.

El Parlament de la República Txeca (Parlament České republiky) és un parlament bicameral integrat per la Cambra de Diputats (Poslanecká sněmovna), de 200 membres, i elSenat (Senát), de 81 membres. Els membres de la Cambra de Diputats són elegits per quatre anys segons el mètode de representació proporcional amb un llindar mínim del 5% perquè un partit pugui ser-hi representat. Hi ha 14 circumscripcions electorals idèntiques a les regions administratives nacionals. Els membres del Senat són elegits segons el mètode d'escrutini uninominal majoritari d'un escó per circumscripció, amb dues voltes de votacions, per a un mandat de sis anys. S'elegeix un terç del Senat cada dos anys. Les circumscripcions són gairebé de la mateixa grandària i també hi ha dues voltes d'eleccions. (continuarà)

(La imatge correspon al rellotge que hi ha a l'Ajuntament Vell de Praga)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol