Jordània, dia 2: d’Amman a la Mar Morta (29 de desembre de 2017) (II)


Segons s’explica a “Lonley Planet”, Eteria, una monja grega es va topar amb una església original de tres àbsides durant una peregrinació l’any 393dC. Al s. V s’hi va afegir una nau; la primera capella amb baptisteri i amb mosaic, s’hi va agregar al 530. La basílica principal, juntament amb el monestir, s’hi van construir el 597. En aquesta època, el mont Nebo ja era un important lloc de peregrinació. L’església fou abandonada al segle XVI i va ser redescoberta al segle XX gràcies als diaris de viatge dels pelegrins del segle IV i V.  Els franciscans van comprar el recinte el 1932 i a part d’excavar, han reconstruït tota la basílica.  Dins de la basílica hi ha un mosaic amb una escena de caça i pastura, amb una variada fauna africana, que inclou zebús,  lleons, tigres, óssos, porcs senglars, zebres i un estruç amb una corretja i una girafa en forma de camell.
Jacob és una figura que es troba tant en la història cristiana com en la musulmana. A viquipèdia s’explica el següent sobre ell (https://ca.wikipedia.org/wiki/Jacob ):” Jacob és un patriarca de la Bíblia. En la narració de la bíblia, en el Gènesi, es diu que acob (en hebreu יַעֲקֹב בן-יִצְחָק Iaʕqōv ben Içhāq i en àrab يعقوب بن إسحٰق Yaʕqub ibn Is'haq) és el patriarca que dóna nom al poble d'Israel i el pare dels caps de les tribus d'Israel.
Jacob era fill d'Isaac i Rebeca, i nét del patriarca Abraham. Era el germà bessó d'Esaú.
Era més tranquil que el seu germà, de manera que era més estimat per la seva mare, encara que el seu pare s'estimava més Esaú. Quan els bessons comptaven 15 anys, succeí que Esaú arribà de caçar famolenc, li va canviar a Jacob la primogenitura per un plat de llenties, segons el judaisme, el mateix dia que va morir Abraham.

Suplantació d'Esaú i casament

Molts anys més tard, el dia que son pare es disposà a beneir son germà, aprofitant que Isaac -ja molt vell- era gairebé cec, el va suplantar cobrint-se els braços amb pells de cabra per fer-li veure que els tenia peluts com Esaú.
Immediatament va fugir de casa per protegir-se de son germà, que se'n volia venjar matant-lo. En el viatge, una nit, va dormir a terra, fent servir una pedra per coixí; va tenir un somni en què va veure una escala que anava des de terra fins al cel, en la qual hi havia un munt d'àngels que hi pujaven i en baixaven i al capdamunt, ja al cel, hi havia Déu. Per commemorar-ho, fundà en aquell lloc la ciutat de Betel. Aquest episodi bíblic origina el nom de la cartoixa d'Escaladei (el nom prové del llatí SCALA DEI, escala de Déu, en referència a l'escala somniada per Jacob), al Priorat (Catalunya). . L'endemà al matí va continuar el viatge fins a casa de Laban, oncle seu i germà de Rebeca, sa mare. Allí fou on conegué Raquel, la filla menor de Laban i cosina seva, a qui desitjà prendre per muller. Per aconseguir-ho, però, hagué de treballar set anys, i al darrer moment son oncle l'enganyà i li donà per esposa sa germana Lia (ja que era costum en aquella cultura que primer es casés la germana més gran). Després de casar-se amb Lia prometé de treballar set anys més per poder-se casar també amb Raquel (la poligàmia era habitual).

Descendència

La família de Jacob fou molt nombrosa; dues esposes (Lia i Raquel), dues concubines (Bilhà i Zilpà, que segons la Tradició jueva eren igualment filles de Laban i d'una esclava) i un total de dotze fills i una filla.
Després del casament amb Lia, van néixer-li els primers quatre fills:
·         Rubèn, el primogènit que perdria l'herència en barallar-se amb el seu pare
·         Simeó, el segon fill
·         Leví, el tercer fill i futur cap dels sacerdots d'Israel
·         Judà, el quart fill i futur líder d'Israel
Després del naixement del quart fill de Jacob i LiaRaquel es va sentir envejosa i va fer mantenir relacions a la seva esclava Bilhà i Jacob, de les quals nasqueren:
·         Dan, el cinquè fill
·         Neftalí, el sisè fill
Com que Lia no aconseguia quedar-se en estat, va convèncer Jacob d'allitar-se amb la seva serventa Zilpà amb qui va tenir:
·         Gad, el setè fill
·         Aser, el vuitè fill
Poc després, Lia va quedar prenyada de Jacob de nou i va donar a llum tres fills més:
·         Issacar, el novè fill
·         Zabuló, el desè fill
·         Dina, l'única filla de Jacob
Finalment, Raquel aconseguí quedar-se embarassada i infantà un infant, i un altre després d'instal·lar-se prop de Betlem:
·         Josep, l'onzè fill, el fill retrobat, i designat hereu pel seu pare
·         Benjamí, el dotzè i últim. Raquel morí durant el part.
Jacob i la seva família van prosperar en aquella terra i aviat sorgiren les enveges que aconseguiren enemistar les famílies de Laban i Jacob, que decidí marxar. Laban va perseguir Jacob durant set dies i, quan es van trobar, es van perdonar i van fer un pacte mutu.

Viatge a Canaan i reconciliació amb Esaú

La família va continuar el viatge cap a Canaan. Mentre estaven acampats a la riba del riu Jabbok, van arribar notícies que el seu germà Esaú s'acostava cap allà amb un exèrcit de 400 homes. Aquella nit, Jacob va quedar-se sol, (segons la Tradició jueva anà a buscar unes ampolles d'argila) i se li aparegué un estrany amb qui lluità tota la nit. A trenc d'alba, li preguntà al desconegut qui era però no obtingué resposta. En compte d'això, l'estrany el beneí i li canvià el nom pel d'Israel (en hebreu יִשְׂרָאֵל Yiśrāēl), ja que havia lluitat amb déus (àngels) i amb els homes i has vençut. L'àngel el ferí a la cuixa, al tendó ciàtic, i per això els jueus no mengen aquest tendó dels animals.
Al cap de poc es va produir el reencontre entre Esaú i Jacob, que només en veure's van perdonar-se mútuament. Jacob va instal·lar-se prop de Siquem. Un dia la seva filla Dina fou raptada pel príncep local, que la va violar. A continuació, el pare del violador va anar a trobar Jacob i li demanà la mà de la filla per al jove príncep i va donar les seves filles als fills de Jacob, a fi d'unir-se en un sol poble.
Els germans de Dina els digueren al cananeus de la ciutat de Siquem que no podien donar les seves dones a persones incircumcises. Així, tota la població fou circumcidada. Dos dies més tard, però, Simeó i Leví entraren a la ciutat i aprofitant que els homes tenien dolors a les parts, els mataren a tots i s'apropiaren dels seus ramats i les seves dones i fills. Així que se n'assabentà, Jacob manà desfer el campament i marxar de Siquem per evitar una guerra venjativa.
Després d'instal·lar-se prop de BetlemRaquel va parir un altre fill, Benjamí, però ella morí durant el part. Amb aquest naixement, Jacob va tenir en total dotze fills i una filla.
Al cap d'un temps, tota la família va traslladar-se per fi a Hebron, a la casa d'Isaac, on Jacob va presentar la seva esposa, les seves concubines, els seus fills i la seva filla al seu pare. Anys més tard, Isaac va morir i la família d'Esaú va venir d'Edom per enterrar el patriarca a la Cova de Macpelà. Segons el Llibre dels Jubileus, poc després de la mort d'Isaaces va produir una baralla entre Jacob amb els seus fills contra Esaú amb els seus, en la qual va resultar mort Esaú.
(Continuarà)
(La imatge és dels mosaics que es poden contemplar al Mont Nebo)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Hivern", un poema de Miquel Martí i Pol

Un poema de Joan Margall, "L'aufàbrega"

"Un sonet per a tu" de Miquel Martí i Pol